Een ijsberg van 1582 vierkante kilometer en 315 miljard ton is losgekomen van Antarctica. Ter vergelijking: dat is net iets groter dan de provincie Utrecht, met het gewicht van meer dan 12 miljoen keer de Titanic. Een enórm stuk drijvend ijs, maar toch hoeft er nog niet meteen aan de alarmbellen getrokken te worden.
Op dit moment vormt het ijs nog geen direct gevaar voor de scheepvaart. Antarctica ligt buiten belangrijke handelsroutes, maar is wel een bestemming voor cruiseschepen vanuit Zuid-Amerika.
Door de omvang van de ijsberg houden wetenschappers het in de gaten, zodat er ingegrepen kan worden als het in de toekomst wel gevaar vormt voor vaarroutes.

De ijsberg die nu is afgebroken is afkomstig van de Amery. Dat is het op twee na grootste ijsplateau van Antarctica. Het is ruim vijftig jaar geleden dat er voor het laatst zo’n groot stuk afbrak. Toen ging het om een ijsberg van liefst 9000 vierkante kilometer. Degene die nu is afgebroken is 'maar' 1600 vierkante kilometer.
Drijvend aanhangsel
Het plateau kan je zien als een drijvend aanhangsel van een aantal gletsjers die vanaf het land de zee in lopen. Door blokken ijs los te laten wordt het evenwicht van het plateau bewaard. Het heeft dus niets te maken met de klimaatverandering, zeggen onderzoekers tegen de BBC.
Stromingen en winden zullen het ijsblok richting het westen voeren. Door het warmere water zal het daar geleidelijk smelten, maar het duurt waarschijnlijk enkele jaren voordat het uit elkaar valt en volledig gesmolten is.