Met veel militair machtsvertoon viert China vandaag zijn 70ste verjaardag. In 1949 was China nog een land met arme boeren, nu is het de een na grootste economie ter wereld. Een supermacht, ook op militair en technologisch gebied.
Het land is de afgelopen 70 jaar in alle opzichten enorm veranderd. Bekijk onze fotoserie.
Mao Zedong was van 1949 tot 1976 de leider van China. In die jaren veranderde hij het land radicaal, tegen een zeer hoge prijs. Naar schatting zijn er tijdens zijn bewind tussen de 40 en 70 miljoen Chinezen door geweld, honger en dwangarbeid omgekomen.
Voor de zogeheten Grote Sprong Voorwaarts (1958 – 1961) moesten boeren hun land afgeven en dag en nacht werken in de staalindustrie. De Grote Sprong Voorwaarts wordt achteraf als een mislukking gezien, omdat het vooral leidde tot een enorme hongersnood.
Ook tijdens de Culturele Revolutie (1966 – 1976) zijn miljoenen mensen vermoord. Mao Zedong trad ongenadig hard op tegen Chinezen die zouden twijfelen aan het communistische systeem.
De zogeheten Rode Garde, een burgermilitie die voor een groot gedeelte bestond uit jongeren, gebruikte daarbij veel geweld. Daarnaast werden mensen vanuit de steden gedeporteerd naar het platteland.
Na de dood van Mao Zedong in 1976 begint China het kapitalisme steeds meer te omarmen. Het land boekt in een korte tijd een enorme economische vooruitgang.
Toch blijft de Communistische Partij het leven van de Chinezen bepalen. Kritiek op de politiek wordt niet getolereerd. Als studenten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking meer vrijheden eisen, wordt het protest hard neergeslagen.
Deze foto is daar een icoon van. De 'Tank Man' wordt deze man genoemd, maar het is nooit duidelijk geworden wie hij is en hoe het met hem is afgelopen. In China kennen weinig mensen de foto: internet en social media gaan gebukt onder censuur.
In 1997 wordt de Britse kolonie Hongkong overgedragen aan China. Hongkong kent een eigen bestuur en een zekere onafhankelijkheid, maar de Chinese invloed blijft onverminderd groot. De huidige protesten in Hongkong zijn daar een reactie op: vooral de jongeren eisen meer vrijheden, maar China lijkt niet toe te geven.
Ook nu onderdrukt China minderheden in het land. Vermoedelijk worden één miljoen Chinese moslims vastgehouden in speciale strafkampen. Het gaat om de Oeigoeren-gemeenschap. Bijna niemand durft er over te praten en beelden komen vrijwel nooit naar buiten.
De huidige president Xi staat inmiddels aan het roer van de tweede economie ter wereld. Het land heeft de snelste hogesnelheidstrein, de hoogste brug en de grootste luchthaventerminal. Ook is het honger lijden grotendeels voorbij. Wel staat de economie nu onder druk, door de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten.
Zo nu en dan zijn er nog burgers die het opnemen tegen de Chinese staat. De bewoners van dit huis wilden niet wijken voor de bouw van een snelweg. Uiteindelijk is het huis alsnog gesloopt.
De Communistische partij, onder leiding van president Xi, is dankzij propaganda en onderdrukking na 70 jaar nog altijd springlevend. Sterker nog: als het aan de Chinezen ligt, wordt dit de Chinese eeuw.