Jubileum

Fotoserie: hoe China in 70 jaar een wereldmacht werd

01 oktober 2019 13:15 Aangepast: 01 oktober 2019 13:40
In Peking wordt vandaag de 70e verjaardag gevierd. Beeld © AFP

Met veel militair machtsvertoon viert China vandaag zijn 70ste verjaardag. In 1949 was China nog een land met arme boeren, nu is het de een na grootste economie ter wereld. Een supermacht, ook op militair en technologisch gebied.

Het land is de afgelopen 70 jaar in alle opzichten enorm veranderd. Bekijk onze fotoserie.

Een schilderij van Mao Zedong, die in 1949 de oprichting van de Volksrepubliek China officieel bekendmaakt.  Een schilderij van Mao Zedong, die in 1949 de oprichting van de Volksrepubliek China officieel bekendmaakt. 

Mao Zedong was van 1949 tot 1976 de leider van China. In die jaren veranderde hij het land radicaal, tegen een zeer hoge prijs. Naar schatting zijn er tijdens zijn bewind tussen de 40 en 70 miljoen Chinezen door geweld, honger en dwangarbeid omgekomen.

Voor de zogeheten Grote Sprong Voorwaarts (1958 – 1961) moesten boeren hun land afgeven en dag en nacht werken in de staalindustrie. De Grote Sprong Voorwaarts wordt achteraf als een mislukking gezien, omdat het vooral leidde tot een enorme hongersnood.

Een vrouw aan het werk in een fabriek (1973). Een vrouw aan het werk in een fabriek (1973).
Op de fiets door de straten van Peking (1973). Op de fiets door de straten van Peking (1973).
Leden van de Rode Garde in tranen bij de wake van Mao Zedong in 1976. Leden van de Rode Garde in tranen bij de wake van Mao Zedong in 1976.

Ook tijdens de Culturele Revolutie (1966 – 1976) zijn miljoenen mensen vermoord. Mao Zedong trad ongenadig hard op tegen Chinezen die zouden twijfelen aan het communistische systeem.

De zogeheten Rode Garde, een burgermilitie die voor een groot gedeelte bestond uit jongeren, gebruikte daarbij veel geweld. Daarnaast werden mensen vanuit de steden gedeporteerd naar het platteland.

Studenten bezetten in 1989 het Plein van de Hemelse Vrede in Peking voor meer democratie. Studenten bezetten in 1989 het Plein van de Hemelse Vrede in Peking voor meer democratie.

Na de dood van Mao Zedong in 1976 begint China het kapitalisme steeds meer te omarmen. Het land boekt in een korte tijd een enorme economische vooruitgang.

Toch blijft de Communistische Partij het leven van de Chinezen bepalen. Kritiek op de politiek wordt niet getolereerd. Als studenten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking meer vrijheden eisen, wordt het protest hard neergeslagen.

Veel Chinezen hebben deze foto nooit gezien. Veel Chinezen hebben deze foto nooit gezien.

Deze foto is daar een icoon van. De 'Tank Man' wordt deze man genoemd, maar het is nooit duidelijk geworden wie hij is en hoe het met hem is afgelopen. In China kennen weinig mensen de foto: internet en social media gaan gebukt onder censuur.

Anti-China-protesten in Hongkong. Anti-China-protesten in Hongkong.

In 1997 wordt de Britse kolonie Hongkong overgedragen aan China. Hongkong kent een eigen bestuur en een zekere onafhankelijkheid, maar de Chinese invloed blijft onverminderd groot. De huidige protesten in Hongkong zijn daar een reactie op: vooral de jongeren eisen meer vrijheden, maar China lijkt niet toe te geven.

Een protest tegen de onderdrukking van Oeigoeren in China. Een protest tegen de onderdrukking van Oeigoeren in China.

Ook nu onderdrukt China minderheden in het land. Vermoedelijk worden één miljoen Chinese moslims vastgehouden in speciale strafkampen. Het gaat om de Oeigoeren-gemeenschap. Bijna niemand durft er over te praten en beelden komen vrijwel nooit naar buiten.

De openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van Peking in 2008. In 2022 komen atleten opnieuw naar de stad. Dan organiseert China de Olympische Winterspelen. De openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van Peking in 2008. In 2022 komen atleten opnieuw naar de stad. Dan organiseert China de Olympische Winterspelen.
400 miljoen Chinezen reizen jaarlijks het land door om bij familie Chinees Nieuwjaar te vieren. 400 miljoen Chinezen reizen jaarlijks het land door om bij familie Chinees Nieuwjaar te vieren.
In Peking is op 25 september de grootste luchthaven ter wereld geopend. In Peking is op 25 september de grootste luchthaven ter wereld geopend.

De huidige president Xi staat inmiddels aan het roer van de tweede economie ter wereld. Het land heeft de snelste hogesnelheidstrein, de hoogste brug en de grootste luchthaventerminal. Ook is het honger lijden grotendeels voorbij. Wel staat de economie nu onder druk, door de escalerende handelsoorlog met de Verenigde Staten. 

Een man staat naast zijn verwoeste huis in Peking, dat plaats moest maken voor de aanleg van een snelweg (1998). Een man staat naast zijn verwoeste huis in Peking, dat plaats moest maken voor de aanleg van een snelweg (1998).
Arbeiders aan het werk in Peking (2000). Arbeiders aan het werk in Peking (2000).
Dit huis werd in 2012 uiteindelijk gesloopt. Dit huis werd in 2012 uiteindelijk gesloopt.

Zo nu en dan zijn er nog burgers die het opnemen tegen de Chinese staat. De bewoners van dit huis wilden niet wijken voor de bouw van een snelweg. Uiteindelijk is het huis alsnog gesloopt.

De kloof tussen de stad en het platteland is groot. Veel Chinezen trekken naar de stad in de hoop op een beter leven. De kloof tussen de stad en het platteland is groot. Veel Chinezen trekken naar de stad in de hoop op een beter leven.
Een enorm portret van president Xi tijdens de militaire parade. Een enorm portret van president Xi tijdens de militaire parade.

De Communistische partij, onder leiding van president Xi, is dankzij propaganda en onderdrukking na 70 jaar nog altijd springlevend. Sterker nog: als het aan de Chinezen ligt, wordt dit de Chinese eeuw.

Zo wordt de verjaardag van Volksrepubliek China gevierd

Veel militair machtsvertoon: 15.000 militairen zijn ingezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore