Anti-China-protesten

Chaos in Hongkong: opnieuw harde confrontaties

29 september 2019 16:06 Aangepast: 29 september 2019 16:14
Een onbekend aantal demonstranten is opgepakt. Beeld © Getty Images

Het is chaos in het centrum van Hongkong, waar voor de tweede dag op rij gewelddadige protesten plaatsvinden. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om demonstranten uiteen te drijven, die op hun beurt molotovcocktails naar agenten gooiden.

De demonstraties in Hongkong begonnen vier maanden geleden als protest tegen een uitleveringswet met China, maar zijn sindsdien veranderd in anti-China-protesten. 

Protestmars

Het geweld begon vandaag aan het begin van de middag, toen de politie traangas gebruikte om een grote groep demonstranten uit elkaar te drijven. Dat gebeurde in het winkeldistrict Causeway Bay. Duizenden mensen zochten elkaar later weer op en marcheerden samen naar overheidsgebouwen, waardoor er een verkeersinfarct ontstond.

Veel demonstranten waren gekleed in het zwart en droegen paraplu's ter ere van het vijfjarig bestaan van de paraplubeweging, de democratische protestbeweging. Sommige activisten verbrandden posters van China's nationale feestdag, waardoor er branden ontstonden. 

Molotovcocktails

Demonstranten gooiden molotovcocktails naar de politie en brandbommen richting metrostations en er werden ruiten ingeslagen. Uiteindelijk spoot de politie traangas richting de betogers om te voorkomen dat de duizenden mensen overheidsgebouwen zouden bereiken. Daarnaast werd blauwe vloeistof op de demonstranten gespoten, waarmee de politie hen kan identificeren. 

Een onbekend aantal demonstranten is opgepakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Hongkong kan demonstranten pakken door kleurstof uit waterkanon

Ook voor dinsdag, China's nationale feestdag, staat er een protestmars op het programma. Dat protest is verboden door de politie en gevreesd wordt dat er dan wederom gewelddadige confrontaties tussen de politie en de demonstranten plaatsvinden. Op posters wordt het protest aangekondigd als Dag van Rouw. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongkong trekt na drie maanden protest omstreden uitleveringswet in

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore