Ga naar de inhoud
Economisch oogpunt

Saoedi-Arabië zet in op toeristen, mensen uit 49 landen welkom

De oude stad Madain Saleh staat sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Beeld © AFP

Saoedi-Arabië zet de deur open voor internationale toeristen. Het land, dat altijd erg gesloten is, doet dat uit economisch oogpunt.

Het wil minder afhankelijk worden van de olie-industrie, waar Saoedi-Arabië voor een groot deel op leunt. Het is voor het eerst dat het land zo toegankelijk wordt voor toeristen. 

Visum aanvragen

Vanaf vandaag kunnen mensen uit 49 landen een visum aanvragen voor een bezoek aan het koninkrijk in het Midden-Oosten. Welke landen dat zijn en vanaf wanneer de visa worden verstrekt, maken de Saoediërs later vandaag bekend. Visa waren eerst vooral bedoeld voor pelgrims, zakenmensen en buitenlandse werknemers. 

Strenge kledingvoorschriften

Saoedi-Arabië is overwegend islamitisch, waardoor er veelal strenge kledingvoorschriften gelden. Die worden nu versoepeld. Wat die versoepeling van kledingvoorschriften precies inhoudt, is nog niet duidelijk. De minister van Toerisme sprak van 'bescheiden kleding', ook voor op het strand. 

Saoedi-Arabië hoopt ook buitenlandse investeringen in de toeristische sector veilig te stellen. Nu komt 3 procent van het bruto binnenlands product uit toerisme. Dat moet in 2030 ruim 10 procent zijn.

Beschaafde kleding

"De twee belangrijkste steden, Mekka en Medina, blijven gesloten voor niet-moslims", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "Dat zijn fascinerende steden met een heel bijzondere geschiedenis. Saoedi-Arabië bestaat verder vooral uit woestijn. Er zijn een paar archeologische opgravingen en historische plekken."

De minister van Toerisme heeft aangegeven dat de kledingvoorschriften voor vrouwen versoepeld worden. "Je hoeft bijvoorbeeld als vrouw dan geen abaya te dragen. Maar dat betekent niet dat de Saoedi's dat zomaar accepteren."  Een abaya is een zwart gewaad waarin Saoedische vrouwen zich doorgaans kleden.

Beschaafde kleding is in veel delen van de Arabische wereld aan te raden, zegt Koens. "Dat wil zeggen dat je niet in strakke legging of hotpants naar de markt moet gaan. Dat advies zou ik ook meegeven als je naar Egypte of Tunesië gaat." Koens kan zich voorstellen dat het land speciale zones gaat inrichten voor toeristen. "Bij resorts, bij dure hotels. Daar kun je dan rustig in bikini op het strand liggen, net als in Dubai."

Mekka en Medina niet toegankelijk voor niet-moslims

"We hebben een cultuur. Wij geloven dat onze vrienden en gasten deze respecteren", zegt de Saoedische minister van Toerisme. "Bezoekers zullen verrast zijn door de schatten die wij hebben te delen."

Niet-moslims zullen alleen de heilige plaatsen Mekka en Medina niet mogen bezoeken. Ook blijft het alcoholverbod in Saoedi-Arabië gehandhaafd. 

Formule
Lees ook:
Formule 1 in gesprek met Saoedi-Arabië over mogelijke Grand Prix

Imago

Saoedi-Arabië werkt al even met kleine stapjes aan zijn imago door vrouwen langzaam wat meer rechten te geven. Vorig jaar juni werd het Saoedische vrouwen bijvoorbeeld toegestaan om auto te rijden. Tegelijkertijd is er kritiek vanuit mensenrechtenorganisaties. Amnesty International denkt dat de kleine hervormingen vooral bedoeld zijn om het imago op te poetsen voor buitenlandse investeerders. 

Vorig jaar werd journalist Jamal Khashoggi vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul door een doodseskader. Hij werd in stukken gezaagd. De Saoedische kroonprins zei gisteren nog dat hij daarvoor de verantwoordelijkheid draagt