Impeachment

'Klokkenluider telefoongesprek Trump is CIA-agent'

27 september 2019 00:55
Trump (rechts) en zijn Oekraïense collega Zelenski bij de VN-top van deze week.

De klokkenluider die aan de basis staat van een politieke rel in de Verenigde Staten zou een medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn. De agent zou een tijd in het Witte Huis hebben gewerkt, maar verder is er weinig bekend over hem.

Drie anonieme bronnen gaven de informatie aan The New York Times. De klacht die de agent indiende die de zaak aan het rollen bracht, is gisteren openbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de klokkenluider onder andere veel kennis had van het Amerikaanse Europabeleid en goed op de hoogte was van de Oekraïense politiek.

Waarschuwing advocaten

De advocaten van de klokkenluider willen tegen de krant niet bevestigen of hij bij de CIA werkt. Ze hebben The New York Times zelfs gewaarschuwd geen informatie over hem naar buiten te brengen, omdat hij daardoor gevaar kan lopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump afzetten is kansloze exercitie, maar Democraten willen gewoon iets doen'

Dat advies heeft The New York Times bewust in de wind geslagen. "De rol van de klokkenluider, inclusief zijn geloofwaardigheid en zijn plaats binnen de regering, is essentieel voor het begrijpen van een van de belangrijkste kwesties waarmee het land wordt geconfronteerd: of de president van de Verenigde Staten macht heeft misbruikt en of het Witte Huis dat heeft verdoezeld", laat hoofdredacteur Dean Baquet in het artikel weten.

Telefoontje naar Oekraïne

De anonieme klokkenluider trok aan de bel over een telefoontje dat president Donald Trump voerde met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. De functionaris luisterde zelf niet mee met het gesprek, maar zegt dat medewerkers van het Witte Huis hem informeerden over de inhoud. De kern van de klacht is dat Trump het gesprek zou hebben misbruikt voor politieke doeleinden.

Trump heeft een aantal keer geprobeerd het verhaal van de klokkenluider in diskrediet te brengen, door onder andere te melden dat hij het "van horen zeggen" heeft. Volgens Trump is hij nagenoeg een spion, evenals degenen die de informatie met hem hebben gedeeld. De president wil weten wie dat zijn, zo zou hij gisteren gezegd hebben aan de Amerikaanse delegatie bij de Verenigde Naties.

"Ik wil weten wie de persoon is die de klokkenluider de informatie heeft gegeven, want dat is bijna een spion", citeert de Los Angeles Times de president op basis van een opname van het gesprek (zie hieronder). "Weet je wat we vroeger deden toen we slim waren? Ja? De spionnen en verraad, we handelden het een beetje anders af dan nu."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore