Ga naar de inhoud
Altijd ontkend

Saoedische kroonprins: 'Ik ben ook verantwoordelijk voor dood Khashoggi'

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Beeld © AFP

Mohammed bin Salman, kroonprins van Saoedi-Arabië, zegt dat ook hij verantwoordelijkheid draagt voor de moord op Jamal Khashoggi. 

De moord op de kritische journalist gebeurde 'terwijl ik aan het roer stond', zegt hij in een documentaire die volgende week wordt uitgezonden door de Amerikaanse Public Broadcasting Service (PBS). Het is de eerste keer dat de kroonprins zich openlijk uitlaat over de moord.

'Saoedische
Lees meer
'Saoedische kroonprins dreigde in 2017 al Khashoggi te vermoorden'

In stukken gezaagd

Khashoggi, die zich met regelmaat kritisch uitliet over Saoedi-Arabië, werd vorig jaar vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul door een doodseskader. Hij werd in stukken gezaagd en is verdwenen.

Bin Salman heeft altijd ontkend dat hij opdracht gegeven heeft voor de moord. Een belangrijke adviseur van het Saoedische koningshuis, Saud al-Qahtani, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Khashoggi. Twitter blokkeerde vorige week nog zijn account.

Zonen vermoorde journalist Khashoggi willen lichaam vader terug

01:17
De moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi is toegegeven maar zijn lichaam is nog altijd niet terecht. Dat maakt het rouwproces voor zijn familie extra moeilijk. De zoons van Khashoggi zeggen dat in een interview met CNN.

Op de vraag hoe de moord kon worden gepleegd zonder dat de Saoedische kroonprins daar zelf iets van wist, zegt Bin Salman in de documentaire: "We hebben miljoenen inwoners, en drie miljoen werken er voor de overheid."