Aanhankelijkheid

Onderzoek toont aan: 'Katten geven wél om hun baasje'

26 september 2019 04:43 Aangepast: 26 september 2019 08:25
Een huiskat doet een dutje.

Het is een eeuwige discussie tussen honden- en kattenliefhebbers: welk huisdier is beter? Een argument dat vaak tegen katten gebruikt wordt, is dat ze afstandelijk en onverschillig zouden zijn richting hun baasje. Dat is niet helemaal waar, blijkt uit onderzoek.

Volgens de studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het Engelse wetenschapstijdschrift Current Biology, voelen huiskatten wel degelijk een band met hun baasje, al is die dan misschien niet zo zichtbaar als bij honden. "We onderschatten de sociocognitieve kwaliteiten van katten", concludeert een van de onderzoekers. Ofwel, katten zijn niet zo onverschillig als we denken.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Allergisch voor katten? Door nieuw vaccin kan die jeuk weleens verleden tijd zijn

Voor het onderzoek werden 70 kittens van tussen de drie en acht maanden oud bestudeerd. Aan het einde van de testen werden de beestjes op basis van aanhankelijkheid in categorieën ingedeeld. Het grootste deel, 65 procent van de kittens, bleek 'behoorlijk aanhankelijk' te zijn. 

Contact zoeken met baasje

De kittens werden twee minuten in een ruimte met hun baasjes geplaatst, en vervolgens twee minuten alleen. Wanneer de eigenaren terugkeerden, bleek dat de stress bij de meeste van de dieren afnam en dat de kittens pogingen ondernamen om contact te zoeken met de baasjes. Volgens de onderzoekers blijven de eigenschappen aanwezig naarmate de dieren ouder worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore