Buitenland

Vijf jaar en 58 miljard euro verder is 's werelds grootste luchthaven eindelijk open

25 september 2019 19:22 Aangepast: 07 november 2019 14:32
Daxing International Airport is vanuit de lucht net een feniks of zeester. Beeld © Getty

Wie naar Peking vliegt, ziet net voor de landing een enorme feniks op de grond. Die vorm heeft de nieuwe luchthaven, die vandaag werd geopend. Het is meteen het grootste vliegveld ter wereld.

In vijf jaar stampten de Chinezen het enorme vliegveld met de naam Daxing International uit de grond, schrijft het Amerikaanse Fortune. Alleen al de terminal is ruim honderd voetbalvelden groot. Het hele terrein, dus inclusief alle vier de startbanen, is zelfs bijna zevenduizend voetbalvelden groot.

Slimme terminal door 5G

Het vliegveld heeft vanuit de terminal vijf grote, naar buiten stekende gates. Vanuit de lucht lijkt het gebouw op een feniks of een zeester. Kosten noch moeite zijn gespaard. Het hele project kostte omgerekend net geen 58 miljard euro.

Ook qua technologie moet de luchthaven klaar zijn voor de toekomst. Het in de Westerse wereld zo geplaagde Huawei heeft 5G aangelegd in de terminal. Met die techniek moeten snelle computers, augmented reality en kunstmatige intelligentie het reizen makkelijker maken. Zo worden gezichtscans gebruikt bij het inchecken van passagiers.

100 miljoen passagiers

De verwachting is dat in 2021 jaarlijks 45 miljoen passagiers gebruikmaken van de nieuwe luchthaven. In 2040 moet dat zijn opgelopen tot honderd miljoen. Zo veel reizigers maakten vorig jaar ook gebruik van het oude vliegveld van Peking, dat ver over zijn capaciteitsgrenzen heen zit. Ter vergelijking: via Schiphol reisden vorig jaar zo'n 71 miljoen mensen.

Het oude vliegveld blijft wel nog in gebruik. Of er binnenkort rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar het nieuwe vliegveld van Peking gaan is nog onbekend. China Eastern Airlines, een partner van KLM, wil ook op het nieuwe vliegveld gaan vliegen.

Ook American Airlines en British Airlines gaan gebruikmaken van Daxing International Airport. Maar veel andere luchtvaartmaatschappijen vinden een verhuizing nog te duur.

Een derde vliegveld in Peking met de naam Nanyuan gaat wel dicht. Op dit oudste vliegveld van China vliegt nog maar één maatschappij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van