Impeachment

Pelosi zet procedure om Donald Trump af te zetten in gang

24 september 2019 23:00 Aangepast: 25 september 2019 09:40
Donald Trump schudt Nancy Pelosi de hand (archieffoto). Beeld © EPA

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zet een onderzoek in gang naar de mogelijkheid om president Donald Trump af te zetten. Dat heeft ze gisteravond bekendgemaakt. Voorafgaand hieraan overlegde ze met tal van Democratische partijgenoten die de maatregel moeten steunen.

De roep om een afzettingsprocedure klinkt vanuit de Democraten steeds sterker, maar Pelosi toonde zich daarvan tot nu toe altijd een tegenstander. De aanleiding is een telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Zelenski. Trump zou daarin afgelopen juli hebben aangedrongen op een onderzoek naar mogelijke corruptie van de voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. Biden zou zijn zoon aan een goedbetaalde baan hebben geholpen bij een Oekraïens bedrijf.

'Pelosi kon bijna niet anders'

"Pelosi kon bijna niet anders", zegt correspondent Erik Mouthaan over het onderzoek. "Lang heeft ze het starten van zo'n impeachment-onderzoek tegengehouden, maar sinds het begin van de rel rond Oekraïne spreken steeds meer partijprominenten zich uit vóór impeachment. Ook Joe Biden en andere Democratische presidentskandidaten, zoals Elizabeth Warren en Bernie Sanders."

Mouthaan voorziet een 'felle en vuile' politieke strijd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020. "En president Trump houdt wel van een stevig gevecht, dus hij zal hard van zich afbijten."

Artikel gaat verder onder kader.

Wie is Joe Biden?

Biden is een voormalige Amerikaanse vicepresident. Hij was een sleutelfiguur onder president Obama, onder meer bij de val van de regering van de pro-Russische Oekraïense president Janoekovitsj in februari 2014. Zijn zoon Hunter werd uit een marinefunctie ontslagen na cocaïnegebruik. Hij kreeg twee maanden later, in april 2014, een goedbetaalde topfunctie bij het Oekraïense gasconcern Burisma Holdings.

Telefoongesprek met president Oekraïne

In dat telefoongesprek zou Trump hebben gedreigd hulpgeld voor Oekraïne achter te houden. Dat klopt, erkent Trump, maar niet om druk uit te oefenen op Oekraïne; hij zou alleen maar willen dat Europese landen daardoor met meer geld voor Oekraïne over de brug komen. De Amerikaanse president heeft intussen toegezegd dat hij het hele telefoongesprek met Zelenski morgen vrijgeeft.

Op Twitter spreekt Trump inmiddels van 'een heksenjacht'. Hij noemt het onderzoek 'rotzooi' en denkt dat het zijn populariteit alleen maar ten goede komt. 

De laatste keer dat een dergelijk onderzoek werd ingesteld naar een president van Amerika, was in 1998. Toenmalig president Bill Clinton kwam in opspraak omdat hij onder ede zou hebben gelogen over een aanklacht wegens seksuele intimidatie.

Is zo'n impeachment-onderzoek een serieus gevaar voor Trump?

De kans dat de president werkelijk moet vrezen voor afzetting is niet zo groot. Voordat het onderzoek ingesteld kan worden, moeten 218 congresleden voor zijn. Of dit ook het geval is, is nog niet bekendgemaakt door Pelosi.

Zelfs als in het Huis een meerderheid zou kiezen voor een afzetting, gaat de procedure door naar de Senaat. Daar is een tweederde meerderheid noodzakelijk om de president daadwerkelijk uit zijn ambt te kunnen zetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore