Ga naar de inhoud
Buitenland

Hoogste Britse rechter: schorsing parlement door Johnson was onwettig

Beeld © EPA

Een fikse nederlaag voor de Britse premier Boris Johnson. Zijn besluit om het Britse parlement te schorsen is in strijd met de grondwet, heeft het Britse Hooggerechtshof bepaald. Het gevolg van de uitspraak is dat de schorsing van het parlement per direct is opgeheven. 

De uitspraak van de hoogste Britse rechter is historisch, omdat die rechtstreeks ingrijpt in de Britse politiek. Maar dat is geoorloofd, volgens Lady Brenda Hale, de president van het Hooggerechtshof. "Het effect op de fundamenten van onze democratie was extreem." 

In een poging de zeggenschap van het parlement over het brexitproces in te perken, kondigde premier Johnson eind augustus aan dat de Britse troonrede, de zogeheten Queen's Speech, op 14 oktober gehouden zou worden. Voorafgaand hieraan wordt het parlement altijd geschorst.

Rechtszaken

Het Hooggerechtshof boog zich in een spoedzitting over de kwestie, die via twee verschillende rechtszaken bij de hoogste Britse rechter uitkwam.

In Schotland oordeelden rechters dat Johnsons besluit om het parlement tot 14 oktober te schorsen niet wettig was, maar Engelse rechters oordeelden dat het om een politieke zaak ging waar rechters zich niet mee mogen bemoeien.

In het eerste geval ging de regering-Johnson in beroep, in de tweede zaak brexit-tegenstander Gina Miller. Deze zakenvrouw probeert op allerlei manieren een brexit te voorkomen.

Regie parlement

Johnson, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft vanwege het tijdsverschil nog niet gereageerd. Hij had al wel door laten schemeren dat hij zich niet zal neerleggen bij het vonnis. Hij weigerde in ieder geval uit te sluiten dat hij niet opnieuw zou proberen om het parlement te schorsen als het vonnis in zijn nadeel zou zijn, meldt de BBC.

Overigens had het parlement alweer een deel van de regie in het brexitproces naar zich toe getrokken. Na de zet van Johnson werd in allerijl een wet door het parlement aangenomen die de premier verplicht de EU om uitstel te vragen als een no-dealbrexit onafwendbaar lijkt.

Oppositie blij

Lagerhuisvoorzitter John Bercow is blij met de uitspraak. "Het Lagerhuis moet zonder vertraging zijn werkzaamheden hervatten. Dat is noodzakelijk. Ik zal de partijleiders het advies geven dit ook te doen." Naar verwachting gaat het parlement vandaag weer aan de slag. 

Labourleider Jeremy Corbyn roept Johnson op om af te treden. Volgens Joanna Cherry, Lagerhuislid voor de Schotse sociaaldemocraten, is de uitspraak een 'triomf voor de parlementaire tradities'.

Nigel Farage, leider van de Brexit Party, noemt het besluit tot schorsing van het parlement 'de slechtste politieke beslissing ooit'. Hij roept de belangrijkste politieke adviseur van Johnson, Dominic Cummings, op om te vertrekken.

De Europese Commissie weigert commentaar te geven op de uitspraak. De EU wil zich niet mengen in het brexitproces. Guy Verhofstadt, de brexitcoördinator van het Europees Parlement, laat wel van zich horen. De Belgische liberaal sneert via Twitter naar Johnson.

Wat voor brexit krijgen de financiële markten nu?

Wat voor brexit krijgen de financiële markten nu?

11:39