Eerste ter wereld

Australië bekeurt appen in de auto met slimme flitspaal

24 september 2019 03:03 Aangepast: 25 september 2019 09:55
Met de slimme flitspaal zullen weggebruikers die hun mobieltje gebruiken worden bekeurd. Beeld © AP

De Australische staat New South Wales wil een einde maken aan automobilisten die tijdens het rijden hun mobieltje gebruiken. Daarom komt het met slimme flitspalen, die registreren wat weggebruikers achter het stuur aan het doen zijn.

Dat heeft de minister van verkeer van New South Wales, waar ook Sydney deel van uitmaakt, bekendgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukste flitspaal van Nederland flitst 200 keer per dag

Volgens de minister is New South Wales daarmee de eerste staat ter wereld die weggebruikers met slimme technologie gaat bestraffen voor het gebruik van mobieltjes tijdens het rijden.

Flitspaal bestaat uit twee camera's

In december moeten de eerste 45 slimme flitspalen operationeel zijn. Zo'n flitspaal bestaat uit twee camera's. Een camera registreert het kenteken van een voorbijrijdende auto, de andere camera registreert – van bovenaf – door de voorruit wat weggebruikers achter het stuur aan het doen zijn.

Met behulp van kunstmatige intelligentie kan vervolgens worden bepaald welke weggebruikers drukker zijn met hun mobieltje dan met het verkeer. Die door de computer geselecteerde beelden worden vervolgens nog door een agent gecontroleerd, waarna de bestuurder een bekeuring van 344 Australische dollar (212 euro) kan verwachten.

Artikel gaat verder na de video. 

Ook Nederland experimenteert met slimme flitspaal

De Nederlandse politie startte in 2018 een nieuwe proef met flitsers op een viaduct boven de A27 bij Houten.

Al 100.000 automobilisten gesnapt

Een experiment met de Australische flitspalen registreerde in zes maanden tijd al 8,5 miljoen voorbijrijdende voortuigen. Maar liefst 100.000 automobilisten werden gesnapt met een mobieltje.

"Een weggebruiker was zelfs met een telefoon en iPad tegelijkertijd bezig", laat een woordvoerder van het Australische ministerie weten. "Op een andere foto zagen we de bijrijder het stuur vasthouden, terwijl zowel de bestuurder als bijrijder de telefoon gebruikte."

Experts stellen dat de kans op een ongeluk verviervoudigt als een automobilist achter het stuur met zijn mobieltje bezig is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse 'flitspaal' gaat te luide auto's en motors beboeten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore