Nog geen bewijs

Frankrijk, Duitsland en VK: 'Iran verantwoordelijke aanval'

23 september 2019 23:54 Aangepast: 24 september 2019 08:21
Rookpluimen zaterdag bij de aangevallen installaties in Saoedi-Arabië. Beeld © AFP

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zeggen dat Iran achter de aanslag op de olie-installaties in Saoedi-Arabië zit. Eerder lieten de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië al weten Iran als verantwoordelijke te zien.

Dat lieten de Franse president Macron, Duitse bondskanselier Merkel en premier Johnson gisteren weten in een gezamenlijk verklaring. De drie leiders ontmoetten elkaar op de klimaattop in New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reparaties Saudi Aramco duren mogelijk veel langer dan gehoopt

'Duidelijk dat Iran verantwoordelijk is'

"Het is voor ons duidelijk dat Iran verantwoordelijk is voor de aanval", staat in een verklaring van de drie landen. "Er is simpelweg geen andere logische verklaring."

De Franse president Macron, Duitse bondskanselier Merkel en Britse premier Johnson ontmoetten elkaar vandaag. De Franse president Macron, Duitse bondskanselier Merkel en Britse premier Johnson ontmoetten elkaar vandaag.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedi-Arabië: Iran 'onmiskenbaar' achter aanslag op olie-installaties

Het is echter onduidelijk of de landen daar ook bewijs voor hebben. Daarover staat niets in de verklaring. Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten meldden eerder al dat ze Iran verantwoordelijk houden voor de aanslagen op de olie-installaties.

Aanslag met drones en kruisraketten

Vorige week zaterdag werd 's werelds grootste olieverwerkende installatie in Saoedi-Arabië stilgelegd, nadat deze met drones en kruisraketten was aangevallen. De aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen uit het buurland Jemen, maar de VS liet meteen weten dat Iran er de hand in zou hebben gehad.

Zwaardere sancties Iran

President Trump heeft daarom zwaardere sancties opgelegd aan de Iraanse centrale bank, als reactie op de aanval. De Britse premier Boris Johnson heeft laten weten dat ook hij sancties of militair ingrijpen 'zeker zal overwegen'.

Iran ontkent nog altijd alle betrokkenheid bij de aanslagen op de olie-installaties.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorbereiden op een oliecrisis: welke voorraden heeft Nederland?

Hoe breng je de rust weer terug op de oliemarkt?

De Saoedische olieproductie is door de aanval aangetast, met alle gevolgen van dien voor de belangrijkste afnemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore