Ga naar de inhoud
346 doden

'Boeing betaalt 130.000 euro aan families slachtoffers 737 Max'

Nabestaanden van slachtoffers van een van de ongelukken met de Boeing 737 Max tijdens een hoorzitting over vliegveiligheid in Washington. Beeld © EPA

Vliegtuigbouwer Boeing betaalt families van slachtoffers van ongelukken met een 737 Max-toestel een schadevergoeding. Bij de ongelukken in Indonesië en Ethiopië kwamen in totaal 346 mensen om het leven.

Volgens de Britse omroep Sky News betaalt Boeing 144.500 dollar per familie, omgerekend zo'n 130.000 euro. Families van de slachtoffers kunnen zich melden om daar aanspraak op te maken.

Recht niet opgeven

"Wij blijven ons diepste medeleven betuigen aan de families en geliefden van al die mensen aan boord", zei Dennis Muilenburg, ceo van Boeing, bij de bekendmaking daarvan. De families zouden met het ontvangen van de schadevergoeding niet hun recht hoeven op te geven om de maatschappij aan te klagen.

'Piloten
Lees ook:
'Piloten ramptoestel Ethiopian Airlines deden alles goed'

De ongelukken worden gelinkt aan problemen met het zogeheten Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS), dat moet voorkomen dat het vliegtuig te steil optrekt. Sinds het tweede ongeluk met het toestel in maart staan alle vliegtuigen van dit type aan de grond.

De fabrikant zegt dat de 737 MAX-toestellen in de herfst weer in meerdere landen in gebruik kunnen worden genomen. Een exacte datum werd daarvoor niet gegeven.