21.000 werknemers

Thomas Cook over de kop: 600.000 vakantiegangers de dupe

23 september 2019 03:20 Aangepast: 25 september 2019 09:26
Archieffoto Beeld © AFP/Tolga Akme

De Britse reisorganisatie Thomas Cook, het moederbedrijf van Neckermann, is failliet gegaan. Gesprekken met geldschieters en schuldeisers zijn gisteren op een mislukking uitgelopen. De Nederlandse tak van het bedrijf heeft nog geen faillissement aangevraagd.

Vluchten van het bedrijf werden rond 22.00 uur plaatselijke tijd van boekingswebsites verwijderd. De Britse burgerluchtvaartautoriteit maakte het faillissement rond 2.00 uur Britse tijd bekend. 

De oudste reisorganisatie ter wereld heeft 21.000 mensen in dienst, waarvan 9000 in Groot-Brittannië. Bij Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen staan door het faillissement zo'n 200 banen op de tocht.

Vakantiegangers bezorgd

Zo’n 600.000 mensen zijn momenteel op vakantie via het bedrijf, onder wie zo'n 10.000 Nederlanders. Onder anderen in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de VS en het Caribisch gebied.

Veel reizigers zijn bezorgd dat ze zijn gestrand op hun bestemming of dat ze hun hotel moeten verlaten. De Britse Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab verzekerde hen gisteren dat ze niet vast zouden komen te zitten in het buitenland. 

Garantiefonds

Neckermann zelf verzekerde reizigers vorige week nog dat het bedrijf niet failliet zal gaan. "U gaat nog steeds op vakantie bij Thomas Cook/Neckermann en uw huidige vakantieboeking wordt niet beïnvloed", antwoordde het bedrijf op een vraag van een bezorgde vakantieganger.

De woordvoerder van Thomas Cook laat weten dat reizigers die nu weg zijn, zich geen zorgen hoeven maken. "Zolang er geen faillissement is aangevraagd, verandert er niks. Als dat wel zo is, komt het garantiefonds SGR in werking. Dan kun je of omboeken, of je krijgt je geld terug."

SGR staat garant voor de reizen van Thomas Cook. "Komt jouw reisorganisatie in financiële problemen? Geen zorg. Zelfs als ze failliet gaan wordt je reis gewoon uitgevoerd of terugbetaald. En het mooie is, dat kost je niets", is te lezen op de website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisorganisatie Thomas Cook voert doodsstrijd: nog 200 miljoen nodig

Terug naar huis

De Britse overheid heeft een grote actie in gang gezet om vakantiegangers terug naar huis te brengen. 'Operatie Matterhorn' is de grootste repatriëring die Groot-Brittannië tijdens vredestijd heeft georganiseerd. 

Ook luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en EasyJet zijn betrokken, schrijven Britse media. 

Britse reizigers beschermd

Volgens Thomas Cook zijn pakketreizen geboekt in Groot-Britannië beschermd door het Atol-programma van de burgerluchtvaartautoriteit van het VK. Atol dekt vakantieverblijven en retourvluchten als klanten in het buitenland zijn tijdens een faillissement. 

De totale kosten voor Atol worden geschat op 600 miljoen pond (679 miljoen euro).

200 miljoen pond tekort

Thomas Cook liet voor het weekeinde weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Het ging om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Thomas Cook draaide al lange tijd slecht. Over het eerste halfjaar van 2019 werd zelfs een verlies in de boeken gezet van 1,5 miljard pond. Het ging onder meer gebukt onder een grote schuldenlast. Verder kampte het met onlineconcurrentie en geopolitieke onzekerheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore