Ga naar de inhoud
Nieuw VN-rapport

VN: afgelopen vijf jaar zijn warmste ooit, 'opwarming aarde in versnelling'

Deze foto van Groenland laat het gevolg van het smelten van de ijskappen zien. Beeld © Steffen M. Olsen/Deens Meteorologisch Instituur (DMI)

De opwarming van de aarde is aan het versnellen, zeggen meteorologen van de VN. De periode van 2014 tot 2019 wordt volgens hen de warmste ooit gemeten. Morgen begint in New York een grote klimaattop.

Dat staat in een rapport van het VN-adviesorgaan Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), dat de bevindingen deze week verder toelicht op de klimaattop in New York.

Stijging

Volgens schattingen zal de temperatuur gemiddeld 1,1 graad hoger liggen dan in de pre-industriële periode (1850-1900) en 0,2 graad hoger dan in de periode 2011-2015.

'200
Lees ook:
'200 miljoen mensen slachtoffer van klimaatrampen in 2050'

Niet alleen de temperatuur stijgt deze periode sneller dan ooit, ook het zeeniveau en de CO2-uitstoot nemen nieuwe recordhoogtes aan. Het rapport benadrukt verder dat de opwarming van de aarde door menselijk handelen er wereldwijd voor zorgt dat extreem weer vaker en op grotere schaal voor komt. 

Volgens de meteorologen moet er concreet actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde en de ergste gevolgen van klimaatverandering een halt toe te roepen.

Klimaattop

Deze week is er een klimaattop in New York, meer dan zestig wereldleiders aanwezig. Ook premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig. Secretaris-generaal van de VN António Guterres gaat er bij de landen op aandringen om hun doelstellingen aan te passen en hun broeikasuitstoot nog verder te verlagen. 

Wereldwijd miljoenen mensen de straat op voor beter klimaat

02:05
Van Kenia tot Australië en Tsjechië gingen vrijdag wereldwijd miljoenen mensen de straat op om te betogen voor een beter klimaat.
Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen in geboortestaking om klimaat: 'Ik wil geen kind in onveilige wereld'