Geloofwaardige deal?

Labourleider belooft nieuw brexitreferendum

22 september 2019 12:26 Aangepast: 22 september 2019 12:38
Jeremy Corbyn Beeld © Getty

Jeremy Corbyn belooft in juni 2020 een nieuw brexitreferendum te houden als zijn partij Labour bij landelijke verkiezingen een meerderheid behaalt.

Bij het referendum krijgen de kiezers dan de keuze tussen 'in de EU blijven' of een 'brexit met een geloofwaardige deal', zei hij in een interview met de BBC. Wat zo’n  'geloofwaardige' deal is, zei de leider van de grootste oppositiepartij er niet bij.

Eerder deze week meldde EU-voorzitter Juncker in een interview met Sky News dat hij uitgaat van een ordelijke brexit met een deal. Mocht dat niet het geval zijn, dan komt er volgens Juncker sowieso een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland om 'de Europese interne markt te beschermen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cameron doet oproep aan Boris Johnson: overtreed de wet niet

Op de vraag of Labour in de EU wil blijven of vertrekken, antwoordde Corbyn dat hij daarvoor eerst de standpunten binnen de partij wil inventariseren. "Ik ga mee in de beslissing die de partij daarin neemt", reageerde hij.

Fel tegen

De conservatieve partij is fel tegen een tweede referendum, omdat dit de kloof tussen de politiek en het publiek volgens hem alleen maar vergroot. "Een tweede referendum leidt waarschijnlijk tot een grote volkswoede", zei de conservatieve politicus Michael Gove.

Premier Boris Johnson vertrekt naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en zal daar waarschijnlijk ontmoetingen hebben met andere Europese leiders, waarbij de brexit ongetwijfeld weer gespreksonderwerp zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten leveren geheim, informeel brexitplan in bij de EU

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore