Roltrappen op hol

Groot politieonderzoek naar metrostations Rome: 'totale desinteresse voor de veiligheid'

22 september 2019 10:58 Aangepast: 22 september 2019 11:25
De hulpdiensten rukten massaal uit nadat er 20 gewonden vielen vorig jaar in station Repubblica. Beeld © AFP

Justitie in Italië waarschuwt voor grote verborgen gevaren in de metrostations van Rome. Na een uitgebreid politieonderzoek, nadat afgelopen jaar verschillende roltrappen op hol sloegen, is het Openbaar Ministerie geschrokken over wat het aantrof. "Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten."

Vier managers zijn op non-actief gesteld en justitie doet strafrechterlijk onderzoek naar elf mensen. 

Roltrap op hol

De politie begon een onderzoek nadat in oktober vorig jaar bij het metrostation Repubblica 24 mensen gewond waren geraakt, van wie één ernstig. Een groep voetbalsupporters op weg naar het stadion stond op een roltrap die ineens op hol sloeg. 

Onderaan de doordraaiende roltrap lag een kluwen gewonden, van wie bij een uiteindelijk een voet moest worden afgezet.

Bij Trevi Fontein

Een half jaar later sloeg ook de roltrap in een ander metrostation in Rome op hol. Dat was in station Barberini, bij de Trevi Fontein en dus veel gebruikt door toeristen.

Het onderhoudsbedrijf is inmiddels op een zijspoor gezet, maar justitie vreest dat er tijdens het onderzoek verschillende gebreken verborgen zijn gehouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Centrum Rome wordt museumzaal'

'Totale desinteresse voor veiligheid'

"Een groot gevaar voor de samenleving", noemt het OM de uitkomst van het politieonderzoek, dat onder meer spreekt over een 'totale desinteresse voor de veiligheid'. 

Uit het onderzoek bleek onder meer dat de noodrem niet goed werd gerepareerd en dat de sensoren die de snelheid van de roltrap meten domweg werden uitgeschakeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore