Geen no deal

Cameron doet oproep aan Boris Johnson: overtreed de wet niet

22 september 2019 08:30 Aangepast: 22 september 2019 09:29

De Britse oud-premier David Cameron heeft de huidige minister-president Boris Johnson afgeraden de wet te overtreden, door uit de EU te stappen zonder deal. Het Brits parlement nam pas een wet aan die een no-dealbrexit moet voorkomen, maar gevreesd wordt dat Johnson momenteel vooral naar manieren zoekt om die wet te omzeilen.

"Geen deal is geen goed idee. Het overtreden van de wet is geen goed idee. Richt je volledig op het regelen van die deal", zei Cameron in een interview met de Britse televisiezender Sky News. Cameron voegde daaraan toe dat hij het idee heeft dat zijn oude schoolkameraad Johnson dat ook wel degelijk aan het doen is.

Over 39 dagen

Het Britse vertrek uit de EU moet in principe over 39 dagen plaatsvinden. De vorige premier Theresa May had een brexitdeal gesloten met de EU, maar die is herhaaldelijk afgewezen door het parlement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten leveren geheim, informeel brexitplan in bij de EU

Haar opvolger Johnson zegt nieuwe afspraken over de scheidingsvoorwaarden te willen maken, maar wil ook een chaotische brexit zonder deal niet uitsluiten.

Dood in een greppel

Het parlement denkt daar anders over en heeft een wet aangenomen die zo'n no-deal brexit moet voorkomen. Johnson zou de EU dan om verlenging van de brexitdeadline moeten vragen als hij op 19 oktober nog geen deal rond heeft.

David Cameron, de premier die een Brexit niet kon voorkomen

Het was David Cameron die als premier drie jaar geleden een referendum uitschreef met de vraag of er brexit moest komen, ja of nee.

De premier zei eerder al liever 'dood in een greppel' te eindigen dan om uitstel te vragen. Parlementariërs houden er rekening mee dat hij zal proberen de wet te omzeilen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore