Buitenland

VS stuurt extra militairen naar Saoedi-Arabië 'ter bescherming van oliestaat'

21 september 2019 10:13 Aangepast: 21 september 2019 10:15
Sinds mei stuurt de VS steeds meer troepen naar het Midden-Oosten. Beeld © Getty Images

De Verenigde Staten sturen extra troepen en raketinstallaties naar Saoedi-Arabië. De maatregel is vooral bedoeld ter bescherming van de oliestaat, aldus het Pentagon, dat in een verklaring uithaalde naar Iran.

Het zou gaan om honderden militairen, zo liet de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vannacht onze tijd weten. De extra troepen en raketinstallaties komen er volgens hem op verzoek van de Saoedi’s en de Verenigde Arabische Emiraten en is vooral gericht op lucht- en raketafweer.

Een week geleden werden olieproductieinstallaties in Saoedi-Arabië aangevallen door drones. De aanvallen legden de olieproductie van het land stil. Normaal produceert Saoedi-Arabië zo'n 10 miljoen vaten per dag. Dat is 10 procent van de wereldproductie. 

Toenemende onrust Midden-Oosten

Wie verantwoordelijk is voor die aanval is niet bekend. De VS en Saoedi-Arabië wijzen met een beschuldigende vinger naar Iran, dat overigens ontkent.

"Het Iraanse regime voert een opzettelijke campagne om het Midden-Oosten te destabiliseren en de internationale economie financiële schade toe te brengen", aldus Esper in een verklaring. Volgens hem wijst 'alles erop dat Iran verantwoordelijk is'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olieprijs blijft hoog na aanslag in Saoedie-Arabië: repareren kost veel tijd

'Escalatie van Iraanse agressie' 

Hij noemde de drone-aanval op de olie-installaties een 'enorme escalatie van de Iraanse agressie'. De spanning tussen de VS en Iran loopt al maanden op. De moeizame relatie tussen beide landen liep een deuk op toen de regering-Trump afstand nam van een internationale nucleaire deal met Iran en de sancties begon op te voeren.

In mei stuurde de VS oorlogsschepen richting Iran; een waarschuwing aan het land om vooral geen aanval op Amerikaanse belangen of van diens bondgenoten uit te voeren. Sinds het voorjaar is de regio toneel van allerlei aanvallen op oliepijpleidingen, tankers en installaties.

In mei stuurde de VS al 1500 extra troepen naar de regio en in juni nog eens 1000 man en extra oorlogsschepen. Even dreigde een aanval van de VS op Iran maar Trump trok dat plan weer in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore