Levenslange straf

'Marc Dutroux doet opnieuw poging om vervroegd vrij te komen'

21 september 2019 06:40 Aangepast: 21 september 2019 07:58
Beeld © ANP

Marc Dutroux (62) gaat een nieuwe poging wagen om vervroegd vrij te komen. Op 17 oktober zal de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel zich buigen over zijn verzoek. Dutroux zit in de gevangenis van Nijvel een straf van 23 jaar uit.

Dat schrijven Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. In 2004 werd Dutroux veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.

In 1996 opgepakt

Op 15 augustus 1996 Laetitia Delhez in zijn huis ontdekt, die zes dagen daarvoor was ontvoerd. Ze werd samen met Sabine Dardenne, die er al bijna drie maanden zat, gevonden. 

Al snel bleek dat Dutroux ook verantwoordelijk was voor de ontvoering van Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks, en voor de dood van zijn handlanger Bernard Weinstein. Zij werden allen dood teruggevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kindermoordenaar Marc Dutroux stuurt 'verzachtende' brief naar slachtoffers

In de praktijk komt levenslange opsluiting in België neer op dertig jaar. In dit geval moet een veroordeelde twee derde van zijn straf uitgezeten hebben om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating en voldoen aan allerlei voorwaarden.

In 2013 deed Dutroux al een verzoek om voorwaardelijk vrij te komen, maar dat werd afgewezen. In september vorig jaar kondigde Dutroux daarom aan dat hij de strafuitvoeringsrechtbank zou vragen om een college deskundigen aan te stellen. Die experts moeten nagaan of er gevaar op recidive bestaat.

Dutroux gefilmd op binnenplaats gevangenis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore