Geen geluidsgolven

Mogelijke verklaring voor 'onzichtbare aanvallen' op diplomaten op Cuba

20 september 2019 20:58 Aangepast: 20 september 2019 21:02
De Amerikaanse ambassade in Havana. Beeld © AFP

Het was drie jaar geleden een mysterie: werden Amerikaanse diplomaten op Cuba aangevallen met een nieuw geheim wapen dat hen met geluidsgolven blijvende hersenschade bezorgde? Het verhaal leek afkomstig uit een spionagethriller, maar de hersenschade was echt.

Canadese onderzoekers denken nu te weten wat de oorzaak was. Het was waarschijnlijk geen nieuw wapen van de Cubaanse geheime dienst, maar chronische blootstelling aan agressieve bestrijdingsmiddelen tegen muggen, die in de zomer van 2016 volop werden gebruikt in de strijd tegen het zikavirus. 

Zwangere vrouwen

Dat virus, dat wordt overgebracht door muggen en vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen, was in die zomer wereldnieuws. De wereldgezondheidsorganisatie WHO hield rekening met wel vier miljoen besmettingen. Zwangere vrouwen die besmet raakten, liepen het risico op een ernstig ziek kind. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep artsen: Stel Olympische Spelen uit om zikavirus

Cuba verklaarde in eigen woorden de oorlog aan het zikavirus en startte een intensief bestrijdingsprogramma waarbij er volop werd gesprayd met bestrijdingsmiddelen van de zwaarste categorie. Ambassades, diplomatenwoningen en hun omgeving werden daarbij niet gespaard. 

'Aanvallen met geluidsgolven'

Het waren dan ook niet alleen Amerikaanse diplomaten die ziek werden op het eiland, ook hun Canadese collega's meldden dezelfde klachten. De Canadese overheid hield zich op de vlakte, maar de Amerikanen uitten openlijke beschuldigingen aan de oude aartsvijand Cuba, die de Amerikaanse ambassade zou 'aanvallen met geluidsgolven'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers mysterieuze aanval in Cuba hebben hersenbeschadigingen

De Canadese specialisten van het Brain Repair Centre onderzochten de Canadese gewonden en zagen dat de problemen wel erg deden denken aan doorlopende blootstelling aan zenuwgas. Ze kwamen zelfs bij een heel specifiek type uit: een cholinesterase-remmer. Die komt voor in de dodelijke zenuwgassen Sarin en VX, maar ook in insecticiden. 

Daarmee vielen zowat alle puzzelstukjes op hun plek, maar de onderzoekers benadrukken dat drie jaar na dato niets meer met zekerheid valt vast te stellen. Wel geven ze aan nu ook onderzoek onder de Cubaanse bevolking te willen doen, want de muggen werden overal op het eiland bestreden, niet alleen rond de diplomatenwoningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore