E. Coli

Poepbacterie in drinkwater van veel Amerikaanse vliegtuigen

20 september 2019 15:15 Aangepast: 20 september 2019 15:16

Je hoort het vaker: iemand die beweert ziek te zijn geworden tijdens een vlucht. De airco wordt veel genoemd als de mogelijke verspreider van allerlei ziektes. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat je vooral de kwaliteit van drinkwater moet wantrouwen. Soms is het water zo vervuild, dat je er behoorlijk misselijk van kan worden.

De City University of New York onderzocht samen met DietDetective tussen 2012 en 2019 de kwaliteit van het drinkwater bij elf grote en twaalf regionale Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Poepbacterie

Onderzoekers troffen in het water van bijna alle luchtvaartmaatschappijen de E. Coli-bacterie aan. De E. Coli-bacterie is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Er zijn enkele typen die een voedselinfectie veroorzaken. In de volksmond wordt E. coli ook wel de poepbacterie genoemd.

De bacterie werd vooral veel aangetroffen in de monsters van Envoy Air en SkyWest Airlines: respectievelijk 24 en 25 keer. Mocht je een keer een vlucht nemen van één van deze maatschappijen: je bent gewaarschuwd.

Regionale luchtvaartmaatschappijen

Volgens de onderzoekers scoorden vooral de regionale luchtvaartmaatschappijen slecht, behalve de maatschappij Piedmont. Bij deze maatschappij werd de E. Coli-bacterie niet aangetroffen. 

Grotere luchtvaartmaatschappijen scoorden beter, zoals Alaska Airlines en Allegiant. Daar werd respectievelijk één en twee keer de poepbacterie in een monster aangetroffen.

Coliformbacterie

Ook de coliformbacterie werd veel gevonden. Ook dit is een bacterie die normaal gesproken in ons darmstelsel voorkomt. Bij American Airlines kwam vooral de Coliform-bacterie veel voor: 660 keer.

Verder zouden een groot aantal luchtvaartmaatschappij niet voldoen aan de regels die zijn opgesteld door het Amerikaanse milieuagentschap EPA.

De resultaten van de grote luchtvaartmaatschappijen:

Southwest Airlines Co. 

  • E. Coli: 2 keer
  • Coliform: 122 keer

Delta Air Lines

  • E. Coli: 15 keer
  • Coliform: 359 keer

American Airlines

  • E. Coli: 23 keer
  • Coliform: 660 keer

United Airlines

  • E. Coli: 3 keer
  • Coliform: 205 keer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore