Meer waarschuwingssystemen

Rode Kruis: 'Hulp klimaatrampen anders aanpakken'

20 september 2019 02:06 Aangepast: 20 september 2019 02:17
Een Rode Kruis-medewerker waarschuwt inwoners tijdens een rampenoefening in Laos. Beeld © Rode Kruis / Bart Verweij

Volgens het Rode Kruis moet er een ander soort hulpverlening komen voor slachtoffers van klimaatrampen. Als er niets gebeurt, zouden de kosten voor hulp bij klimaatrampen over tien jaar wel eens kunnen verdubbelen.

Dat blijkt uit het rapport The Cost of Doing Nothing. De hulporganisatie vreest dat het aantal mensen dat wereldwijd hulp nodig heeft vanwege klimaatrampen de komende decennia fors zal stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwachte dodental op Bahama's door orkaan Dorian zal 'onthutsend' zijn

Nu al hebben jaarlijks 108 miljoen mensen hulp nodig vanwege een ramp die het gevolg is van klimaatverandering. Uit de berekeningen van het Rode Kruis zouden dat er over 10 jaar anderhalf keer zoveel kunnen zijn. In 2050 zouden zelfs 200 miljoen mensen het slachtoffer zijn geworden van een klimaatramp.

Meer geld voor preventie van rampen

Volgens de hulporganisatie moet er 'een andere aanpak in hulpverlening' komen, waarbij meer geld wordt geïnvesteerd in de preventie van rampen. Zo zou het Rode Kruis graag zien dat er in risicogebieden een waarschuwingssysteem voor stormen wordt geïnstalleerd. "Te vaak nog vliegen we pas in als de ramp zich al voltrokken heeft", schrijft de hulporganisatie.

Als er niets wordt gedaan om de rampen te voorkomen, zouden de kosten voor internationale noodhulp in 2030 op kunnen lopen tot 18 miljard euro per jaar.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dringend behoefte aan noodhulp Bahama's: 'We zijn alles kwijt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore