'Nooit moeten doen'

Opnieuw ophef: video verschenen van geschminkte Canadese premier

20 september 2019 00:32 Aangepast: 20 september 2019 00:47
Justin Trudeau, premier van Canada. Beeld © AFP

Nadat er gisteren twee foto's opdoken van een bruingeschminkte Justin Trudeau, is de Canadese premier nu opnieuw in opspraak geraakt. Canadese media hebben beelden gepubliceerd waar een zeer jonge Trudeau volledig zwartgeschminkt op te zien is.

De Canadese premier ging gisteren al diep door het stof, nadat het Amerikaanse Time een foto publiceerde waar Trudeau bruingeschminkt op te zien was. Die foto was gemaakt in 2001. Zwart of bruin schminken ligt, zeker in Amerika en Canada, erg gevoelig en wordt veelal als zeer racistisch gezien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto bruingeschminkte Trudeau duikt op: 'Spijt me heel erg'

Inmiddels heeft Trudeau opnieuw excuses moeten maken, vanwege een video die gisteren door het Canadese Global News werd gepubliceerd. De beelden, die gemaakt zijn in de jaren negentig, laten een volledig zwartgeschminkte Trudeau zien. Behalve zijn gezicht, zijn ook zijn armen en benen zwart.

'Het spijt mij enorm'

Op de beelden is te zien hoe Trudeau met zijn handen in de lucht zwaait en voor de camera lacht. Hoewel het niet duidelijk is waar de precies video is gemaakt, heeft een woordvoerder van zijn partij bevestigt dat het om beelden van de Canadese premier in zijn jonge jaren gaat.

In een reactie maakt Justin Trudeau daarom opnieuw excuses. Hij richt zich daarbij met name op mensen die dagelijks te maken hebben met racisme en discriminatie.

"Wat ik heb gedaan, kwetst mensen. Dat spijt mij enorm", vertelt de premier. "Het is onacceptabel je gezicht zwart of bruin te schminken, ongeacht de omstandigheden. Dat had ik destijds moeten begrijpen. Ik had het nooit moeten doen."

Landelijke verkiezingen

Canadese media kregen de video in handen via de Conservatieve Partij. Die partij is de belangrijkste tegenstander van Justin Trudeau in de aankomende landelijke verkiezingen. Volgens de peilingen liggen de leider van de Conservatieve Partij en huidig premier Trudeau nek-aan-nek.

Trudeau raakte gisteren al in de problemen door brownface

Hij maakte toen excuses voor een foto uit 2001, die door Time was gepubliceerd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen roetveegpieten tijdens landelijke intocht en Sinterklaasjournaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore