Sandy Hook

Nabestaanden bloedbad school VS maken schokkende video: 'Met deze schoolspullen overleef je het'

19 september 2019 12:07 Aangepast: 19 september 2019 13:02
"Deze schaar is heel handig in de klas", zegt deze scholier, terwijl in het schoolgebouw schoten zijn te horen. Beeld © YouTube

Nabestaanden van het bloedbad op de school Sandy Hook in 2012 hebben een heftige video verspreid. Daarin krijgen scholieren tips hoe ze met gewone schoolspullen een soortgelijke schietpartij kunnen overleven. De tips worden gegeven door kinderen zelf. "Deze kniekousen kunnen levens redden!"

'Overleef het schooljaar met deze hebbedingen', staat er als onderschrift bij de video (zie onder). Met die tekst lijkt het een normale promotiefilmpje voor typische 'back to school'-spullen zoals pennen, een rugtas of een multomap.

En zo begint de video ook. "Dit jaar heeft mijn moeder deze perfecte rugtas gegeven", zegt een scholier. Een ander: "Deze multomappen helpen mij goed georganiseerd te blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: Geen motief gevonden voor bloedbad Newtown

Op het moment dat een scholier begint te rennen, zogenaamd om zijn nieuwe schoenen te laten zien, slaat de sfeer om, is te zien in de video. Overal beginnen kinderen te vluchten en springen scholieren uit ramen.

De initiatiefnemer achter de video is Sandy Hook Promise. Deze stichting is opgericht door families van de kinderen die omkwamen bij het bloedbad op de Sandy Hook Elementary School, op 14 december 2012. Op die ochtend schoot een 20-jarige man, Adam Peter Lanza, 26 personen dood, onder wie 20 kinderen. Daarna maakte hij een einde aan zijn eigen leven.

Dit soort schietpartijen zijn te voorkomen, zo beschrijven de makers van de video, als je maar de signalen kent.

Kniekousen

Zo kunnen pennen en scharen fungeren als wapens, en kun je een skateboard prima gebruiken om tijdens de vlucht een raam in te slaan. Een meisje verbindt een gewonde medescholier met haar kniekousen.

"Dit is waar onze kinderen tegenwoordig rekening mee moeten houden, en dat zou niet zo moeten zijn", zegt Mark Barden, medeoprichter van de stichting Sandy Hook Promise. "Dat kinderen worden neergeschoten en worden opgejaagd op school, daar is niets normaals aan."

Kinderen moeten kinderen kunnen zijn

De daadwerkelijke boodschap is dat kinderen gewoon kinderen moeten kunnen zijn en geen rekening zouden moeten houden met mogelijke schietpartijen.

Nicole Hockley, ook verbonden aan de stichting en een 6-jarige zoon heeft verloren bij de schietpartij, zegt het zo: "Ik zal nooit een kogelvrije rugzak voor mijn kind aanschaffen. Ik denk dat je daarmee totaal de verkeerde boodschap geeft. Hij is geen soldaat die zich klaar maakt voor een oorlog. Hij is een jongen, die zich klaar maakt voor een wiskundeles."

10.000 doden

In 2019 waren tot nu toe 302 grote schietpartijen en meer dan 40.000 incidenten met vuurwapens. Er vielen al meer dan 10.000 doden door vuurwapens.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore