Canadese premier

Foto bruingeschminkte Trudeau duikt op: 'Spijt me heel erg'

19 september 2019 03:16 Aangepast: 19 september 2019 15:28
Justin Trudeau, premier van Canada. Beeld © AFP

Er is een foto opgedoken waarop de Canadese premier Justin Trudeau bruin geschminkt als Aladdin is te zien. De foto is genomen in de lente van 2001. De uitdossing was bedoeld voor een themafeest 'Arabian Nights' van zijn school West Point Grey Academy.

Trudeau was 29 jaar oud op het moment dat de foto genomen werd. Op de afbeelding draagt hij behalve de schmink een tulband en een wit gewaad. De Canadees gaf ten tijde van het feest les op de privéschool in Vancouver. Het Amerikaanse Time publiceerde de foto. 

Canadese premier Trudeau in problemen door brownface

Een foto uit 2001 met zijn gezicht bruin geschminkt kan de Canadese premier Trudeau duur komen te staan.

Zwart of bruin schminken ligt, zeker in Amerika en Canada, erg gevoelig en wordt veelal als zeer racistisch gezien. Een woordvoerder van Trudeau bevestigde de echtheid van de foto kort na het verschijnen ervan.

Reactie Trudeau

Niet veel later kwam Trudeau zelf met een verklaring aan Time. "Ik had dat niet moeten doen", zegt de leider van de Liberale Partij. "Ik had beter moeten weten, maar dat deed ik niet. Het spijt me heel erg." Of hij de foto racistisch vindt? "Ja, dat is zo. Ik dacht toen dat het niet zo was, maar inmiddels weten we beter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ophef om geschminkte man in 'Jungle & Afrika kostuum' Bol.com

Ook bekende Trudeau dat hij zich op de middelbare school eens geschminkt had om het nummer 'Day-O' van de zwarte Amerikaanse zanger en activist Harry Belafonte te zingen. "Ik heb er ook spijt van dat ik dat gedaan heb."

De onthulling komt op een slecht moment voor de Canadese premier, die deze maand aan zijn campagne is begonnen voor de komende verkiezingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen roetveegpieten bij landelijke intocht Sinterklaas

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore