122 jaar

Frankrijk wil 'oudste mens ooit' haar titel niet ontnemen

18 september 2019 22:14 Aangepast: 18 september 2019 22:18
Jeanne Calment eet een stukje chocoladetaart op haar 122ste verjaardag in 1997. Beeld © AFP

De Franse autoriteiten weigeren de overlijdensakte aan te passen van Jeanne Calment, de vrouw die te boek staat als de oudste mens uit de recente geschiedenis. Ze overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Maar of ze echt zo oud is geworden, wordt sterk betwijfeld.

Een groep Russische onderzoekers toonde eind vorig jaar aan dat de echte Jeanne Calment in 1934 overleed, 59 jaar oud. Haar dochter Yvonne zou vervolgens, om geen erfbelasting te hoeven betalen, haar identiteit hebben overgenomen. 

Kleur ogen veranderd

Volgens de onderzoekers was het dus niet Jeanne die in 1997 stierf en de boeken inging als de oudste mens ooit, maar haar dochter, die op dat moment 99 jaar oud zou zijn geweest. Bewijsmateriaal wordt onder meer gevormd door overheidsdocumenten waaruit blijkt dat de kleur van haar ogen in de loop der jaren veranderde. Ook wordt afgegaan op verslagen van mensen die haar hebben ontmoet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oudste mens ter wereld werd 117 met sushi en paling

In een nieuw Frans rapport wordt met dat bewijs de vloer aangeveegd. Daarvoor wordt onder meer een beroep gedaan op de gegevens van een deskundige die Calment in de jaren 90 sprak voor een onderzoek naar 100-plussers. Conclusie: "Er is geen sprake van belastingfraude of de vervalsing van Jeanne Calments identiteit."

Record blijft staan

Voor de procureur in de Franse plaats Tarascon is het reden genoeg om niets te doen met het verzoek om de leeftijd van Calment postuum aan te passen, schrijft de Franse krant La Provence vandaag. Dus blijft ze, 22 jaar na haar dood, met haar 122 jaar en 164 dagen voor zover bekend de oudste mens die ooit geleefd heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore