Brief aan mortuarium

Van moord verdachte weduwe eist dat ze Cohen zelf mag begraven

18 september 2019 18:52 Aangepast: 18 september 2019 19:17
Tob Cohen met zijn vrouw. Zij is een verdachte in de moordzaak.

Ondanks de verdenking van moord wil de weduwe van Tob Cohen haar man zelf begraven. De Keniaanse vrouw verzet zich via haar advocaat tegen de overdracht van het lichaam aan de familieleden van Cohen, onder wie zijn zus Gabrielle van Straten.

Sarah Wairimu zit op dit moment vast op verdenking van de moord op haar man, en zou signalen hebben opgevangen dat de zus van Cohen het lichaam Kenia uit probeert te krijgen. In een brief aan het mortuarium, in handen van de Keniaanse krant Daily Nation, vraagt ze het mortuarium het lichaam niet vrij te geven aan Van Straten. 

Politiechef George Kinoti troost Cohens zus Gabrielle Van Straten na het vinden van het lichaam van Tob Cohen Politiechef George Kinoti troost Cohens zus Gabrielle Van Straten na het vinden van het lichaam van Tob Cohen

In de brief die door haar advocaat is opgesteld, zegt Wairimu dat ze 'nog steeds de wettige echtgenote is, ondanks de verzonnen moordaanklacht waarmee ze te maken heeft'. Volgens de weduwe is zij de enige die het recht heeft om het lichaam te begraven. Ook benadrukt Wairimu dat ze onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Om haar woorden kracht bij te zetten, heeft ze de trouwakte toegevoegd aan de brief. 

Gerechtelijk bevel

Advocaat Philip Murgor voegt er nog aan toe: "Het is niet mijn cliënt die een gerechtelijk bevel nodig heeft om haar man te begraven. Integendeel: het is de zus die niet in Kenia woont die een gerechtelijk bevel nodig heeft." Gabrielle van Straten zelf heeft hier nog niet op gereageerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: 'Boven lijk Tob Cohen moest huisje worden gebouwd'

De zaak rondom de moord op de Nederlandse oud-topman van Philips houdt de gemoederen flink bezig in Kenia, mede doordat zijn vrouw en haar vermeende minnaar, Peter Karanja, verdachten zijn. Na een zoektocht van 55 dagen werd het lichaam van Cohen vrijdag gevonden in zijn eigen watertank.

'Lichaam weggewerkt voor geld'

Volgens The Daily Nation kwam de politie die op het spoor door een bekentenis van Peter Karanja. De Keniaanse krant schrijft dat Peter beweert dat hij 'slechts' het lichaam heeft weggewerkt in ruil voor geld. De echte boosdoener is volgens hem Sarah Wairimu.

Wairimu ontkent op haar beurt alle betrokkenheid bij de verdwijning. De echtgenote zei dat Cohen een psychische aandoening had en depressief was. Volgens haar verhaal is de oud-topman op 20 juli weggegaan om medische hulp te zoeken in Thailand. Ze beweerde dat hij in een foute taxi is gestapt die hem kwam ophalen. 

Wairimu verschijnt donderdag 26 september weer voor de rechter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore