Brokstukken gevonden

Saoedi-Arabië: Iran 'onmiskenbaar' achter aanslag op olie-installaties

18 september 2019 17:14 Aangepast: 18 september 2019 17:23
Reconstructie van de aanval. Beeld © AFP

Resten van drones en raketten bij de Saoedische olie-installaties die zaterdag werden aangevallen, wijzen 'onmiskenbaar' uit dat Iran achter de aanslag zit. Dat zegt een woordvoerder van het Saoedische ministerie van Defensie.

Bij de installaties zouden brokstukken zijn gevonden van Delta Wing-drones die uit Iran afkomstig zijn. Ook zouden kruisraketten zijn gebruikt. "De aanval kwam vanuit het noorden en is zonder twijfel mogelijk gemaakt door Iran", laat de defensiewoordvoerder weten. 

Op een persconferentie werd materiaal getoond dat afkomstig zou zijn van de gebruikte projectielen. Het zou onder meer gaan om de motor van een kruisraket die niet was ontploft.

'Uitgevoerd vanuit Iran'

De Verenigde Staten zijn intensief betrokken bij het onderzoek. Drie anonieme functionarissen lieten gisteren doorschemeren dat ook de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan overtuigd zijn dat de aanval vanuit Iran werd uitgevoerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Olie-installaties Saoedi-Arabië beschoten vanuit Iran'

Zaterdag werd de grootste olieverwerkende installatie ter wereld door een aantal drones en kruisraketten aangevallen. Ook een Saoedisch olieveld was het doelwit. De aanval werd opgeëist door Houthi-rebellen uit het buurland Jemen, maar de VS liet meteen weten dat Iran er de hand in zou hebben gehad.

Iran dreigt met vergelding

Dat land zegt er niets mee te maken te hebben en dreigde de VS vandaag direct te komen met vergeldingsacties als het zou worden aangevallen. De woordvoerder van het Saoedische ministerie van Defensie zegt dat de schuldigen verantwoording zullen moeten afleggen voor hun daden.

Hoe breng je de rust weer terug op de oliemarkt?

De Saoedische olieproductie is door de aanval aangetast, met alle gevolgen van dien voor de belangrijkste afnemers.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorbereiden op een oliecrisis: welke voorraden heeft Nederland?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore