Coalitievorming moeilijk

Geen meerderheid voor Netanyahu, nieuwe impasse dreigt in Israël

18 september 2019 13:31 Aangepast: 18 september 2019 15:38
De Israëlische premier Netanyahu Beeld © AFP

Benjamin Netanyahu, de langstzittende premier van Israël, kreeg dit jaar geen coalitie rond en dus gingen de inwoners van Israël gisteren opnieuw naar de stembus. Zijn partij werd dit keer niét de grootste. Wat er nu gaat gebeuren? "Het is Israëlisch koffiedik kijken."

Volgens exit-polls krijgt de partij van Netanyahu, de Likudpartij, op zijn minst net zoveel zetels als de centrum-linkse partij Blauw-Wit. Die laatste partij kreeg in ieder geval meer stemmen. De vraag is nu: is dit het einde van het tijdperk-Netanyahu?

Einde tijdperk Netanyahu

Het is koffiedik kijken wat er nu gaat gebeuren, zegt correspondent Olaf Koens. Welke coalitie eraan komt, is nog onduidelijk. "Maar allerlei politici zijn het einde van het tijdperk Netanyahu aan het plotten."

Koens vertelt dat Netanyahu in 1996 de eerste keer de verkiezingen won, en sinds die tijd niet meer weg te denken is uit de Israëlische politiek. "Het is nu de tweede keer met een soortgelijke verkiezingsuitslag. De vorige keer werd zijn partij net iets groter, maar dat liep toen stuk op de coalitieonderhandelingen."

'Vlak hem niet uit'

Volgens de correspondent betekent het verlies van de Likudpartij niet dat het voorbij is voor Netanyahu. "Vlak hem niet uit. Hij heeft gewonnen, maar ook niet verloren."

Blauw-Wit, die de verkiezingen lijken te hebben gewonnen, is een partij van Benny Gantz. Hij zegt dat de onderhandelingen met andere partijen al zijn begonnen. Hij wil een regering vormen van nationale eenheid, aldus de oud-generaal tijdens een toespraak.

In zijn rede durfde Gantz nog niet de overwinning op te eisen. "We zullen wachten op de daadwerkelijke uitslagen, maar zoals het er nu uitziet, hebben we onze missie volbracht", aldus Gantz eraan toevoegend dat Netanyahu niet in zijn missie is geslaagd om een nieuwe regeringstermijn af te dwingen.

Lieberman in sleutelpositie

Gantz heeft eerder aangegeven geen coalitie te willen vormen met Netanyahu.

Volgens correspondent Olaf Koens komt Avigdor Lieberman, voormalig minister van defensie in Netanyahu's kabinet, in een sleutelpositie. Zijn partij is seculier én rechts en kan dus fungeren als middenpartij. "Er wordt nu gesproken over een hele brede coalitie. Dus met Netanyahu's Likudpartij en de partij van Gantz. Dat is eigenlijk het meest logisch."

"Lieberman wordt gezien als de kingmaker. Als je een coalitie wil sluiten, heb je Lieberman nodig."

'Koning van de status-quo'

Volgens Koens laat de uitslag van de verkiezingen zien dat Israël heel gepolariseerd is. "Een groot deel ziet niets in de manier waarop Netanyahu politiek bedrijft. Die vinden dat hij te veel naar rechts is afgedreven. Netanyahu wil alles houden zoals het is, men noemt hem de 'koning van de status-quo'. Dat gaat dus om de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, de situatie in Gaza, het bouwen van nederzettingen. Veel Israëlische kiezers willen verandering. Netanyahu is daar niet de geschikte persoon voor, vinden ze."

Volgens Koens is het te vroeg om te zeggen wat deze uitslag zal betekenen voor de Palestijnen. "Als Netanyahu aan de macht blijft zal er weinig veranderen, ondanks de felle taal die hij voor de verkiezingen uitsloeg. Als er een andere coalitie aan de macht komt zal er misschien worden gezocht naar compromissen, naar oplossingen. Dat zal echt niet betekenen dat er morgen nieuwe vredesakkoorden zullen komen, of dat de blokkade op Gaza zal worden opgeheven. Maar wel dat misschien breder naar oplossingen wordt gekeken om uit de impasse te komen. Het zou een kentering kunnen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore