'Ze zijn onaantastbaar'

'300 moorden in afgelopen 10 jaar door criminelen in Amazone'

17 september 2019 22:06 Aangepast: 17 september 2019 22:19
Het Amazone regenwoud in Brazilië. Beeld © iStock

Criminele bendes hebben het Amazonegebied stevig in hun greep, stelt Human Rights Watch in een nieuw rapport. Volgens de organisatie zijn ze schuldig aan ontbossing en dodelijk geweld tegen de lokale bewoners.

"Criminele netwerken zijn de drijvende kracht achter de vernietiging van het regenwoud, en zijn verantwoordelijk voor bedreigingen, intimidatie en geweld tegen iedereen die ze in de weg staat", zegt Cesar Muñoz die namens Human Rights Watch twee jaar onderzoek deed in het gebied.

Agenten en lokale bewoners die illegale houtkap melden zouden de grootste slachtoffers zijn van de bendes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De verwoesting van de Amazone gefilmd met een drone

En volgens de onderzoekers kan deze 'maffia' ongestoord zijn gang gaan, omdat daders zelden worden vervolgd. Human Rights Watch vond 300 gevallen in de afgelopen tien jaar waarbij iemand is vermoord door de georganiseerde misdaad in het regenwoud.

Slechts 14 van die zaken zijn voor de rechter gekomen. "Dit laat zien hoe onaantastbaar deze mensen zijn."

'Dramatische toename'

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud op aarde en is verspreid over negen landen. Ongeveer 60 procent van dit gebied ligt in Brazilië, en dat is volgens Human Rights Watch ook het land waar de meeste problemen zijn.

"Er is in Brazilië een dramatisch toename geweest in ontbossing in 2019 en er wordt niks gedaan om de mensen aan te pakken die natuurbeschermers aanvallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoppen met vlees en een stukje bos kopen: zo help je de Amazone

Illegale houtkap en landroof

Het milieubeleid van de Braziliaanse president Bolsonaro ligt al langer onder een vergrootglas door de vele bosbranden in het Amazonegebied. Eerder kondigde hij een 'zero tolerance' beleid aan voor milieucriminaliteit als illegale houtkap en landroof.

Toch heeft hij flink bezuinigd op het milieu-agentschap dat hierop moet toezien. Ook zijn er restricties gekomen voor de agenten die deze vorm van criminaliteit moeten aanpakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore