Melanisme

Zeldzaam: zebra met stippen gespot in Kenia

17 september 2019 20:13 Aangepast: 18 september 2019 09:42
De gevlekte zebra in natuurreservaat Masai Mara Beeld © Mara Conservancies

Een natuurfotograaf kon in Kenia zijn ogen niet geloven toen hij ineens een donkere zebra met stippen voor zijn lens kreeg. Het bleek te gaan om een dier met een hele zeldzame afwijking.

Fotograaf Antony Tira, die ook werkt als gids in natuurreservaat Masai Mara, vertelt aan lokale media dat hij eerst niet goed wist wat hij zag. Hij dacht dat het dier was gevangen en geverfd, als markering.

Pas toen Tira dichterbij kwam zag hij dat het ging om een veulen van nauwelijks een week oud die er écht zo uitzag. De oorzaak van de vachtkleur lijkt 'melanisme' te zijn, een afwijking waardoor een dier een extra donkere huid of vacht krijgt. Eigenlijk het tegenovergestelde van het bekendere albinisme.

'Ziet er prachtig uit' 

Het is de allereerste keer dat er in dit Keniaanse park zo'n dier is, en ook Constanze Mager, bioloog in Burgers' Zoo, heeft nog nooit zoiets gezien. "Het ziet er prachtig uit, ik zou het graag in het echt willen zien", zegt ze tegen RTL Nieuws. Volgens haar is het een heel veel voorkomende soort zebra, maar is de vacht wel een heel bijzonder fenomeen.

Ze heeft wel eerder andere afwijkingen gezien bij zebra's, zoals hele lichte strepen of zebra's waarbij het zwart-wit precies is omgedraaid. "In dit geval is er iets in de genetische aanleg verkeerd gegaan. Er moet iets zeldzaams in de genen van beide ouders hebben gezeten, die door puur toeval samen zijn gekomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Liggende-hond-wolk' gespot boven het Markermeer

Kleine overlevingskans

Maar hoe bijzonder dit ook is, volgens Mager zal je dit niet snel in een Nederlandse dierentuin zien. "De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waar de dertien grotere dierentuinen van Nederland in zitten, hebben afgesproken dat ze dieren laten zien die typerend zijn voor de soort", zegt Mager. Veel mensen zouden volgens haar graag een zoiets als een witte tijger of krokodil zien, 'maar dan wordt het een soort freakshow'.

Het is alleen de vraag hoe lang dit dier het uithoudt in de natuur. Eén van de voordelen van de strepen van een zebra is dat ze in een kudde minder goed te zien zijn. "Met deze vlekjes is dit veulen er zo uit te pikken voor een roofdier", legt Mager uit. "Ik vrees dat de overlevingskans klein is."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore