Record

Nu 26.000 migranten op Griekse eilanden, grootste aantal sinds 'Turkijedeal'

17 september 2019 18:53 Aangepast: 17 september 2019 18:57
Mensen komen aan op het dicht bij Turkije gelegen Griekse eiland Lesbos. Beeld © AFP

Op de Griekse eilanden zijn op dit moment meer dan 26.000 migranten. Dat is een record sinds in 2016 het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie werd ondertekend over de vluchtelingenstromen.

Het deel dat naar Griekenland reist, komt vooral vanuit Turkije. Alleen vandaag al kwamen 200 mensen aan op de eilanden Kos, Lesbos en Chios. Op de Griekse eilanden bevonden zich in april nog zo'n 14.000 migranten.

Opvangkampen

Veel van hen ontvluchten hun thuisland en proberen via Turkije Europa te bereiken. De migranten wonen vaak in speciale opvangkampen. De vluchtelingendeal, die in maart 2016 werd ondertekend, is bedoeld om te zorgen dat minder asielzoekers oversteken vanuit Turkije.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote groep migranten komt aan op Lesbos

150.000 Syriërs teruggegaan vanuit Jordanië

Een groot deel van de mensen die nu hun toevlucht nemen tot Griekenland, komt van oorsprong uit het door een burgeroorlog getroffen Syrië. Miljoenen kwamen terecht in Turkije; veel anderen gingen naar Libanon en Jordanië.

Sommigen proberen uiteindelijk in Europa terecht te komen, maar er zijn ook veel Syriërs die terugkeren naar hun thuisland. Dat geldt bijvoorbeeld voor ruim 150.000 mensen die het afgelopen jaar terugreisden vanuit buurland Jordanië. Dat kon omdat de belangrijke grenspost Jaber was heropend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore