Ga naar de inhoud
Historisch

Vrouw (37) geneest van borstkanker en zwemt vier keer het Kanaal over

Sarah Thomas breekt het 'Kanaalrecord' Beeld © ANP

De Amerikaanse marathonzwemmer Sarah Thomas heeft geschiedenis geschreven. Een jaar geleden herstelde ze van borstkanker, nu is ze de eerste ooit die het Kanaal vier keer heeft overgestoken zonder een tussenstop te maken.

Thomas begon zondagochtend aan haar barre zwemtocht. Na 54 uur zwemmen stapte ze vanochtend het water uit. Hiermee vestigde ze een nieuw wereldrecord: het was meerdere mensen al gelukt om drie keer het Kanaal over te zwemmen, maar nog nooit vier keer.

"Ik kan niet geloven dat het gelukt is", zei ze tegen de BBC. "Ik draag dit op aan alle overlevenden van deze ziekte."

Verena
Lees ook:
Verena (19) zwom in krap 14 uur het Kanaal over: 'Je kunt je angsten overwinnen'

Op de vraag wat ze het zwaarst vond aan de zwemtocht, zei ze: "Omgaan met het zoute water. Het deed erg veel pijn aan mijn keel, mond en tong." Daarnaast werd ze ook nog eens gestoken door een kwal en zwom ze door de sterke stroming een veel langere afstand dan de bedoeling was: 210 in plaats van 130 kilometer.

Thomas was 'helemaal gesloopt' toen ze het water uit stapte. Ze vierde haar plek in de recordboeken met een glas champagne en chocolaatjes.  

Maarten van der Weijden

Eerder dit jaar zwom zwemmer Maarten van der Weijden de Elfstedenzwemtocht (200 kilometer) om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. Ook hij is bekend met het oversteken van het Kanaal: in 2017 zwom hij twee keer het water tussen Engeland en Frankrijk over.