Koude druppel

Zes doden door noodweer Spanje, ergste regen achter de rug

14 september 2019 11:23 Aangepast: 14 september 2019 14:26
Zeker 3500 mensen zijn geëvacueerd. Beeld © AFP

Het dodental door noodweer in het zuidoosten van Spanje is opgelopen tot zes. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen geëvacueerd. Er komt nog regen aan, maar het ergste lijkt nu wel achter de rug, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.

"Het zal de komende dagen nog weleens regenen, maar niet zo extreem als de afgelopen dagen", zegt Schambergen. "Het lagedrukgebied dat voor de meeste overlast zorgde, trekt naar het noordwesten richting Madrid. Dat zorgt nog steeds voor buien, maar zo heftig als het geweest is in het zuidoosten, wordt het niet meer."

Zuidoosten Spanje geteisterd door extreem noodweer

Nooit eerder viel er zoveel regen tegelijk in dit deel van het land.

In een buitenwijk van Orihuela werd vandaag een 41-jarige man dood aangetroffen. Gisteren overleden drie mensen als gevolg van noodweer. In Granada overleed een man doordat zijn auto werd meegesleurd door het water. Een man in Almeria verdronk doordat hij vast kwam te zitten in een tunnel die overstroomde. Ook in het dorp Redovan werd een dode gerapporteerd.

Donderdag kwamen een broer en zus om het leven in Caudete, ten noordwesten van Alicante, doordat hun auto werd meegesleurd door het water.

'Overal lag modder'

Verslaggever Eelco Hiltermann is voor RTL Nieuws in het zuidoosten van Spanje. Hij kwam gisteravond aan in Ontinyent, een dorp dat zwaar werd getroffen. De verslaggever zag veel schade. "Overal lag modder op straat en in de huizen. Er moet veel gebeuren om alles weer bewoonbaar te krijgen."

"Zojuist zijn we bij twee pensionado's langsgeweest wier huis in een soort kommetje ligt. Zij wonen op een relatief laag punt. Losgekomen stukken asfalt en ander weggespoeld puin zijn bij hen terechtgekomen. Rijd je vervolgens 300 meter omhoog de straat in, dan valt het allemaal erg mee", zegt Hilterman. "Sommige woningen hebben schade opgelopen of zijn zelfs onbewoonbaar, op andere plekken zie je er niet veel van."

Verslaggever Eelco Hiltermann vanuit Spanje

Koude druppel

De regen die nu valt in Spanje komt door een jaarlijks terugkerend fenomeen, en wordt in Spanje 'gota fria' genoemd, oftewel, de koude druppel.

De gota fria komt bijna ieder jaar voor in het gebied rondom de Middellandse Zee, wanneer de seizoenen wisselen van zomer naar herfst, en ontstaat wanneer de warme, vochtige lucht van de Middellandse Zee uit het oosten botst met de koude lucht vanuit de Atlantische Oceaan uit het westen. Meestal is zo'n gota fria van korte duur, zo'n 12 tot 24 uur. In uitzonderlijke gevallen kan dit meerdere dagen zijn. De gota fria die nu in Spanje zit is wel héél extreem.

Spanje heeft het leger ingezet voor noodhulp in het gebied. Veel treinstations en snelwegen zijn gesloten en ook de luchthaven van Almeria ging dicht vanwege noodweer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore