Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Commissarispost 'Bescherming van Europese manier van leven' onder vuur

13 september 2019 13:14 Aangepast: 13 september 2019 19:49
De nieuwe commissie. Schinas staat uiterst rechts. Beeld © Europese Commissie

De nieuwe Europese Commissie van voorzitter Von der Leyen is pas een paar dagen geleden voorgesteld, maar de eerste dagen verlopen niet zonder rumoer. Grootste punt van kritiek is het dossier van de Griek Margaritis Schinas, die Eurocommissaris 'ter bescherming van onze Europese manier van leven' wordt.

Daarbij krijgt Schinas, die de afgelopen jaren hoofd woordvoering van de Europese Commissie was, het migratiedossier in handen. En hij krijgt dus een nieuwe functietitel- en omschrijving: Commissaris voor het beschermen van onze Europese manier van leven.

Die functietitel ligt veel mensen niet lekker. Wat is de Europese manier van leven? En waar moet die manier van leven tegen beschermd worden? En is er een manier van leven die gedeeld wordt door mensen in alle uithoeken van de EU? Bovendien zou het signaal worden afgegeven dat migranten die Europese manier van leven bedreigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Von der Leyen maakt namen Eurocommissarissen bekend

'Cadeautje aan extreem-rechts' 

Europarlementariërs, die de Commissie van Von der Leyen nog moeten goedkeuren voor hij van start kan, schrokken van de titel. "Om de migratieportefeuille van de Europese Commissie zo te noemen is beledigend", zei een Britse Labour-parlementariër tegen The Guardian. Volgens hem werd de functienaam breed veroordeeld. In een opiniestuk in dezelfde krant werd de functietitel 'een cadeautje aan extreem rechts' genoemd. 

Dat wordt ook gezegd door verschillende parlementariërs. Sommigen noemden het 'eng', anderen merkten op dat het taalgebruik wel veel weg heeft van de opvattingen van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die fel tegen migranten is. Onmiddellijk gingen er stemmen op om de benaming aan te passen. 

Dat gaat vooralsnog niet gebeuren, liet Mina Andreeva, de vervanger van Schinas als woordvoerder, aan RTL Z weten. Tijdens de dagelijkse briefing gaf Andreeva aan het 'levendige debat' over verschillende onderwerpen rondom de Commissie te volgen. Verder verwees ze naar de opdracht van kandidaat-commissaris Schinas en de politieke uitgangspunten van Von der Leyen.

Migratiepact en grensbeveiliging versterken

Von der Leyen blijft zelf redelijk vaag over wat de Europese manier van leven is. In haar guidelines en de opdracht aan Schinas is te lezen dat de 'Europese manier van leven' is gebouwd rondom waarden als solidariteit, gemoedsrust en veiligheid. Volgens Von der Leyen moeten 'legitieme angsten en zorgen over de impact van ongereguleerde migratie op onze economie en maatschappij' worden geadresseerd.

Daarmee mag Schinas aan de slag. Naast cultuur, sport, educatie en de arbeidsmarkt krijgt hij de taak om te werken aan een nieuw migratiepact en de versterkte grensbeveiliging. De EU wil de komende jaren duizenden extra grenswachten. Hij krijgt ook als opdracht om mogelijkheden tot legale migratie te vinden om geschoolde en getalenteerde migranten de EU in te halen.

Gisteren stuurde Von der Leyen drie tweets - in het Duits, Engels en Frans - eruit waarin ze verwees naar 'Our European Way of Life'. Daarin plaatste ze een afbeelding naar artikel 2 van het verdrag van Lissabon, waarin de waarden van de EU worden benoemd.

Olie op het vuur

Dat is olie op het vuur gooien, denkt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. "Ze had kunnen zien aankomen dat er kritiek zou komen op deze functietitel. Die is op zich cosmetisch, maar met deze naam wordt wel een politiek signaal afgegeven", zegt In 't Veld. Ze schreef in een opiniestuk dat het echte gevaar voor de Europese manier van leven niet van migranten komt, maar van populisten

De politica verwacht dat de naam gewijzigd zal worden. "Het parlement moet nog instemmen met deze Commissie. Het gaat om de toon, daarmee draag je uit waar je als Commissie voor staat. Het zijn een paar woorden, maar wat zit er achter?" In 't Veld noemt het een gebaar richting rechtse reactionaire groeperingen. 

Margaritas Schinas geeft ondertussen aan blij te zijn met de nominatie. "Van het beter beschermen van onze burgers en grenzen en het moderniseren van ons asielsysteem tot het investeren in Europese vaardigheden en creëren van een betere toekomst voor de jeugd. Ik ben ervan overtuigd dat we grote stappen kunnen zetten in de komende vijf jaar." Ondertussen noemt hij zijn eigen functietitel niet in zijn twitterbiografie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore