Ties en Govert

Nederlandse YouTubers in VS op borgtocht vrijgelaten na arrestatie bij Area 51

12 september 2019 21:14 Aangepast: 13 september 2019 08:51
Ties (links) en Govert zaten vast in de Amerika. Beeld © Instagram

De Nederlandse YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) zijn in Amerika op borgtocht vrijgelaten. Dat laat een woordvoerder van de Amerikaanse politie aan RTL Nieuws weten. De mannen werden gisteren aangehouden nadat ze de zwaar beveiligde luchtmachtbasis bij Area 51 hadden betreden.

Het onbevoegd betreden van het terrein wordt in Amerika gezien als 'trespassing'. Er staan straffen op die uiteenlopen van duizend dollar boete tot zes maanden gevangenisstraf

500 dollar per persoon

De mannen hebben ieder een borgsom van 500 dollar moeten betalen. "Ze mogen de Verenigde Staten nu verlaten", zegt de woordvoerder. "De borgsom is opgelegd zodat ze naar de rechtszaak komen." 

Wat is Area 51?

Area 51 is een militaire basis van de Amerikaanse luchtmacht in de Nevada-woestijn, ongeveer ter grootte van de provincie Utrecht. Het mysterie rondom de basis ontstond op 8 juli 1947 toen er in nabijgelegen plaatsje Roswell een onbekend object zou zijn neergestort. Er werd gesproken over een neergestorte weerballon, maar sommigen beweerden ook dat het ging om een ufo.

Volgens ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande werd dit object gebracht naar Area 51. Sindsdien is het mysterie van Area 51 nooit opgelost, omdat er nooit iets over naar buiten werd gebracht. Het gebied is goed bewaakt en niet toegankelijk voor buitenstaanders. Hans van der Lande: "Niemand weet precies hoe het gebied eruit ziet, er zijn alleen foto's van."

In juli kwam Area 51 in het nieuws omdat 2 miljoen mensen via een Facebookevenement aangaven dat ze het militaire terrein willen bestormen. Na bemoeienis van onder andere de FBI lijkt het erop dat het evenement niet meer doorgaat.

Ties en Govert zijn bekende YouTubers. Ties heeft 735.000 volgers. Hij heeft twee accounts: eentje waar hij stunts uithaalt en eentje waarop hij filmpjes plaatst over de beslommeringen van zijn gezin. 

'Uitdagende avonturen' 

De 21-jarige Govert Sweep uit Boxmeer heeft 300.000 volgers op YouTube. Op zijn YouTube-pagina schrijft hij 'de hele wereld rond te reizen op zoek naar de spannendste en meest uitdagende avonturen.'

Op Instagram plaatste Govert twee dagen geleden nog een foto vanuit Amerika waarbij hij schreef dat hij onderweg was naar Area 51. 'Wish me luck', schreef hij erbij.

De ouders van Ties reageerden via hun woordvoerder Thomas Scherpenzeel vanmiddag op het nieuws. "De ouders zijn enorm geschrokken", zei Scherpenzeel tegen RTL Nieuws. 

"Het is pittig voor de ouders. Ze hebben Ties nog niet gesproken. Ze wisten dat hij naar Amerika ging, voor vakantie."

De Amerikaanse politie in Nye County publiceerde een video van de arrestatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore