Ga naar de inhoud
Vaping

Amerikaan Chance (18) doodziek na e-sigaret: 'Het kan je leven verpesten'

Chance Ammirata op vakantie in de buurt van Boston. Beeld © Instagram

In Amerika is deze week een zesde persoon overleden aan de gevolgen van het roken van elektronische sigaretten. Ook zijn meer dan 400 mensen ziek geworden. Eén van hen is Chance, die aan RTL Nieuws vertelt hoe hij door het oog van de naald kroop.

Chance Ammirata (18) uit Florida begon anderhalf jaar geleden met het roken van e-sigaretten, ook wel vapen genoemd. "Er was nog niks bekend over de schadelijkheid van het vapen. Je kon het gewoon kopen in de winkel. Ik was minderjarig, maar in de winkel deed nooit iemand moeilijk."

Dacht aan hartaanval

Eind juli dit jaar werd hij wakker met een hevige pijn in de borst. Hij dacht dat het spierpijn was en negeerde het. Maar de volgende dag was de pijn zo hevig dat hij dacht dat hij een hartaanval kreeg. Hij ging meteen naar het ziekenhuis. "Binnen een paar uur stonden zeven chirurgen om mij heen en plaatsten ze een pijp in mijn long om er lucht in te pompen."

Grote
Lees ook:
Grote zorgen Nederlandse longartsen over e-sigaret na doden in Amerika

Chance was verbijsterd, vooral omdat hij zijn hele leven kerngezond was en zelden ergens last van had. "De chirurg zei dat ik allemaal zwarte plekken op mijn longen had en onmiddellijk moest stoppen met wat ik aan het roken was." Nog diezelfde dag ging Chance onder het mes. Hij kreeg een nieuwe longpijp. Hij is herstellende, maar hobby’s als hardlopen en snorkelen kan hij waarschijnlijk nooit meer uitoefenen. Zelfs vliegen zit er de komende tijd niet in. 

Hippe smaakjes

Chance rookte regelmatig e-sigaretten van het merk Juul, maar is daar direct mee gestopt. Juul is in een paar jaar tijd extreem populair geworden in Amerika. Het bedrijf heeft een marktwaarde van meer dan 30 miljard euro.

De e-sigaret van Juul heeft het formaat van een USB-stick en is gemakkelijk te verbergen voor ouders of docenten. De nicotine komt uit de zogeheten pods, een buisje met vloeistof dat in de e-sigaret wordt gestopt en waarvan de dampen worden geïnhaleerd. In zo’n pod zit net zo veel nicotine als in één pakje sigaretten, en is verkrijgbaar in hippe smaakjes, zoals mango, cappuccino en munt.

Regering-Trump
Lees ook:
Regering-Trump zint op verbieden e-sigaretten met smaakjes

Hoewel Juul beweert een gezond alternatief te zijn voor de gewone sigaret, heeft het bedrijf zich in het verleden specifiek op jongeren gericht. Nieuwe gebruikers dus. 

Zo waren er kleurrijke reclamecampagnes met aantrekkelijke tieners. Inmiddels geeft ruim 20 procent van de middelbare scholieren aan weleens een e-sigaret te gebruiken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Moeten we ons in Nederland zorgen maken?

De alarmerende berichten uit de Verenigde Staten veroorzaken ook in Nederland onrust. Is dat terecht? Esther Croes van het Trimbos Instituut ziet grote verschillen met de situatie in Nederland. "We stellen in Nederland vrij strenge eisen aan de e-sigaret", zegt ze.

Er zijn volgens haar alleen nog vermoedens over waarom mensen in de VS ziek zijn geworden, maar die zijn nog niet bevestigd. "Zo weten we dat bij een deel van de mensen die ziek zijn geworden of zijn overleden, THC-olie in de vloeistof zat." Die stof is in Nederland officieel verboden.

Voor zover bekend zijn in Europa geen mensen bekend die lijden aan de nieuwe longziekte.

Chance is vastbesloten om jongeren in heel Amerika zijn verhaal te vertellen. Met zijn Instagram-pagina Lung Love Foundation wil hij jongeren helpen bij het stoppen met vapen. Ook is hij actief op Twitter.

"Het kan je hele leven verpesten, we zijn proefkonijnen. E-sigaretten zijn verschrikkelijk, mensen moeten er direct mee ophouden."