Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Trump stelt tariefverhoging China uit als 'gebaar van goede wil'

12 september 2019 07:54 Aangepast: 12 september 2019 10:05
De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld © AFP

De handelsspanningen tussen China en de VS lijken vandaag wat af te nemen. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde aan een nieuwe verhoging van importheffingen uit te stellen en de Chinezen op hun beurt lijken ook de Amerikanen wat tegemoet te komen.

Op Twitter liet Trump weten dat hij de verhoging van importheffingen op 250 miljard dollar aan importen uit China niet op 1 oktober zal laten ingaan, maar twee weken later. De planning was om per 1 oktober de tarieven te verhogen van 25 naar 30 procent.

Trump schrijft dat de Chinese premier hierom had verzocht en dat hij daaraan gehoor wil geven vanwege de viering van 70 jaar Chinese Volksrepubliek op 1 oktober. De Amerikaanse president noemt het ‘een gebaar van goede wil’ om de verhoging te verschuiven naar 15 oktober.

Handelsoorlog ontspoord

Het handelsconflict tussen China en de VS speelt inmiddels alweer bijna anderhalf jaar en is behoorlijk geëscaleerd. Inmiddels worden vrijwel alle importen uit China door de VS extra belast.

Naast het tarief van 25 procent op 250 miljard aan importen, wordt namelijk ook gefaseerd een tarief van 10 procent op de overige 300 miljard dollar aan importen uit China ingevoerd.

China op zijn beurt heeft de maatregelen van de VS telkens ongeveer met gelijke munt terugbetaald. Daarmee is ook export van de VS naar China een stuk duurder geworden en bovendien zijn er ook andere handelsbeperkende maatregelen van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Muntmanipulatie: de Chinese trukendoos gaat open

China lijkt mee te bewegen

Zo is er bijvoorbeeld een ban op het kopen van Amerikaanse landbouwgoederen. En juist op dat front lijken ook de Chinezen een gebaar te willen maken. Volgens Bloomberg overweegt China om bedrijven weer toe te staan om Amerikaanse landbouwgoederen te kopen. Op welke schaal blijft echter onduidelijk.

De gebaren van beide kanten zouden wat druk van de ketel kunnen halen nu de landen aan de vooravond staan van weer nieuwe onderhandelingen om de handelsoorlog wat af te laten koelen of zelfs te beëindigen.

Te vroeg voor optimisme

Maar de recente geschiedenis leert dat al te veel optimisme niet gerechtvaardigd is. Vorig jaar december leken de landen al toe te werken naar een akkoord, dat in de lente klaar moest zijn. Dat lukte niet en ook in mei klapten de onderhandelingen weer, nadat een deal dichtbij leek te zijn.

Het oplossen van het conflict is dan ook niet eenvoudig, omdat er veel meespeelt. In de eerste plaats vindt Trump het oneerlijk dat de Chinezen veel minder importeren uit de VS dan omgekeerd. Volgens de Amerikaanse president verliest de VS daardoor miljarden per jaar aan de handel met China.

Daarnaast heeft China veel beperkingen opgelegd aan buitenlandse bedrijven die zaken willen doen in China en dwingt het die bedrijven in feite om hun bedrijfsgeheimen af te staan. Ook doen de Chinezen wat Amerika betreft veel te weinig aan het tegengaan van de diefstal van intellectueel eigendom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore