Paar voorwaarden

Italië biedt mensen 25.000 euro om in krimpregio te komen wonen

12 september 2019 04:20 Aangepast: 12 september 2019 07:29
De regio Molise in Italië. Beeld © iStock

De Zuid-Italiaanse regio Molise doet er alles aan om de leegloop tegen te gaan: wie nieuw in het gebied komt wonen en een bedrijf opstart, krijgt een vergoeding van 700 euro per maand gedurende drie jaar. Dat levert bewoners al met al 25.000 euro op.

De regeling kent wel een paar voorwaarden: het dorp mag niet meer dan 2000 inwoners hebben en de nieuwe bewoner moet er een bedrijf beginnen. Maar dat mag van alles zijn: een bakkerij, boekhandel of supermarkt. Als het maar leven in de regio brengt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inwoners toeristentrekpleister Cinque Terre zijn drukte zat en komen in actie

Kleine dorpjes levendig houden

De regeling is een idee van de president van de Zuid-Italiaanse regio Molise, Donato Toma. "We willen graag dat mensen in dit gebied investeren. Op deze manier hopen we kleine dorpjes levendig te houden en tegelijkertijd de leegloop tegen te gaan", meldt hij in The Guardian.

Behalve nieuwe bewoners kunnen ook de bestaande dorpjes op steun rekenen: ieder gehucht met minder dan 2000 inwoners krijgt 10.000 euro om de infrastructuur te verbeteren en culturele activiteiten te organiseren. "Als we mensen namelijk geen reden geven om hier te blijven, zijn we over een paar jaar weer terug bij af."

Leegloop tegengaan

De regio Molise (305.000 inwoners) is in de afgelopen jaren snel leeggelopen. In 2018 vertrokken of overleden er meer dan 2800 inwoners, terwijl er in negen dorpen geen enkel kind werd geboren.

Tussen 2014 en 2018 nam het aantal inwoners van Italië sterk af, omdat er minder kinderen worden geboren en veel jongeren hun heil in andere Europese landen zoeken. Er zijn daarom al meerdere initiatieven geweest om de leegloop in het land tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat betekent die politieke crisis in Italië nou eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore