Twee weken later

Trump stelt verhoogde importheffing China uit: 'Ik ben van goede wil'

12 september 2019 02:18 Aangepast: 12 september 2019 07:23
Trmp en Xi ontmoetten elkaar eind juni op de G20-top in de Japanse stad Osaka. Beeld © AFP

Omdat volksrepubliek China 70 jaar bestaat en omdat de Chinese vicepremier het heeft verzocht, heeft Trump besloten zijn hogere importheffing voor Chinese producten twee weken uit te stellen.

Dat schreef de Amerikaanse president vannacht in een tweet.

Een teken van goede wil

"Op verzoek van vicepremier Liu He en omdat de volksrepubliek China haar zeventigste verjaardag viert, hebben we als een teken van goede wil, besloten de verhoogde importheffing (van 25 naar 30 procent) uit te stellen van 1 naar 15 oktober."

De hogere importheffing zou gelden voor Chinese producten met een totale waarde van 250 miljard dollar (227 miljard euro).

Onderhandelingen tussen VS en China

Deze 'goede wil' van Trump komt op een moment dat onderhandelingen tussen China en Amerika ondanks maandenlange gesprekken nergens toe leiden. Door het uitstel lukt het onderhandelaars uit de twee landen wellicht toch om weer om de tafel te gaan, zodat ze een volgende verhoogde importheffing kunnen vermeiden.

Begin oktober staat er ook een bezoek van Chinese handelsafgevaardigden aan Washington gepland, waarbij de landen met elkaar gaan praten over de handelsoorlog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump heeft geen haast om een handelsdeal te sluiten met China

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China en VS bespreken handelsoorlog in oktober

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore