Surrogaatmoeder

Voortleven noordelijke witte neushoorn dichterbij: eicellen succesvol bevrucht

11 september 2019 21:33 Aangepast: 11 september 2019 22:16
Najin en Fatu Beeld © AFP

Wetenschappers zijn er in een Italiaans laboratorium in geslaagd twee eicellen te bevruchten van de bijna uitgestorven noordelijke witte neushoorn. Daarvoor hebben ze het ingevroren sperma van een al overleden mannetje gebruikt.

De twee laatste witte noordelijke neushoorns op de wereld zijn twee vrouwtjes: Najin en Fatu. Het zijn moeder en dochter, die in een natuurpark in Kenia leven. Najin en Fatu zijn onvruchtbaar en kunnen zelf geen embryo dragen. De embryo wordt bij een zuidelijke witte neushoorn geplaatst. Een surrogaatmoeder. Dat is overigens nog niet gebeurd.

Belangrijke mijlpaal

In maart 2018 overleed het laatste mannetje van de soort, genaamd Sudan, en sindsdien was het zo goed als zeker dat de diersoort zou uitsterven. Inmiddels gloort er weer hoop aan de horizon. "We hebben een belangrijke mijlpaal bereikt voor het behoud van de soort", zegt een onderzoeker tegen persbureau AFP. 

Het doel is om uiteindelijk vijf witte neushoorns terug in de natuur te zetten. Dat kan nog tientallen jaren duren, mocht het überhaupt lukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoop voor bedreigde noordelijke witte neushoorn: voortleven stap dichterbij

Leefgebied steeds kleiner

Noordelijke witte neushoorns staan op het punt om uit te sterven, doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt en ze doelwit van stropers zijn. Datzelfde geldt voor neushoorns in het algemeen. Najin en Fatu worden dan ook 24 uur per dag beschermd door bewapende parkwachters.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore