'Audi-bende'

Vijf jaar cel voor Nederlander die geldautomaat Duitsland opblies

11 september 2019 19:03 Aangepast: 11 september 2019 19:12
Een ontplofte geldautomaat in Meppen, over de grens bij Emmen (archieffoto). Beeld © EPA

Een 31-jarige Nederlander is in Duitsland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat hij vorig jaar een geldautomaat had opgeblazen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daarbij maakte hij 108.000 euro buit.

Een nieuwe poging om een plofkraak in Duitsland te plegen mislukte. De man werd in november in Nederland aangehouden en uitgeleverd. Hij maakte deel uit van verschillende, wisselende groepen daders die 's nachts met snelle auto's Duitsland in trekken om plofkraken te plegen.

Daders uit Utrecht

In deze zaak tegen overvallers uit Utrecht werden in juli in Düsseldorf al twee verdachten veroordeeld. Een 26-jarige dader kreeg toen 6 jaar en 10 maanden cel en een 28-jarige overvaller kreeg 4 jaar cel. De twee werden kort na een mislukte plofkraak in april 2018 ten noordwesten van Dortmund gearresteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vier Nederlanders opgepakt voor reeks plofkraken in Duitsland

In Duitsland wordt over de Audi-bende gesproken, vanwege de auto's die bij nachtelijke overvallen met explosieven worden gebruikt. Deze vorm van misdaad is sinds 2015 een plaag in het westen van Duitsland. Die kwam vooral op gang toen er voor Nederlandse geldautomaten extra veiligheidsmaatregelen kwamen, zoals capsules met verf die exploderen bij een plofkraak en het geld onbruikbaar maken.

Speciale eenheid

De Duitse politie heeft er een speciale eenheid, 'Heat', voor opgericht. Maar de opsporing is moeilijk omdat het feitelijk niet om een bende gaat. Het gaat om wisselende groepjes daders uit de regio's Amsterdam en Utrecht. Het gaat mogelijk in totaal om wel 250 jonge mannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Audi-bende krijgt tot 7 jaar cel voor plofkraken in Duitsland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore