Rare dag

Geboren tijdens aanslagen New York: 'Mijn geboortedatum heeft me gevormd'

15 september 2019 14:09
Beeld © Privéfoto.

Het is een rare dag om feest te vieren: 11 september. Woensdag was het achttien jaar geleden dat er bij de aanslagen in Amerika zo'n drieduizend mensen omkwamen. 13.000 Amerikanen werden er die dag geboren, en zij zijn sinds woensdag ook volwassen. Zo ook Hillary O'Neill.

Drie jaar geleden was Hillary nog een scholier op de middelbare school. Maar sinds eind deze zomer is haar leven drastisch veranderd. "Ik studeer aan de universiteit", vertelt ze via de telefoon.

Voor haar studie is ze verhuisd naar de campus van Villanova University, net iets buiten miljoenenstad Philadelphia. "Vorige week hebben we een introductieweek gehad, en deze week zijn de colleges begonnen." 

Hillary volgt het honours-programma, waardoor ze haar vakkenpakket grotendeels zelf kan samenstellen. "Ik neig een beetje naar de medische kant, maar ik sluit niet uit dat ik misschien iets heel anders wil gaan doen. Ik twijfel vaak over dit soort dingen, haha!"

Hillary O’Neill werd geboren op 11 september 2001. Het was stralend weer en moeder Heather begon de dag nog optimistisch. Totdat in het ziekenhuis voor de afleiding de televisie werd aangezet. Met helikopterbeelden van de brandende torens, close-ups van mensen die de vlammen wilde ontsnappen door honderden meters naar beneden te springen en de totale paniek na het instorten van de noord- en zuidtoren. Heather kan zich de details nog haarscherp herinneren. "Ik weet nog dat ik dacht: ik kan toch niet op zo’n dag een kind ter wereld brengen?"  Maar het gebeurde toch.

Dag van hoop

Veel ouders hadden er waarschijnlijk voor gekozen om de verjaardag zo gewoon mogelijk te houden, als elke andere verjaardag. Zo niet de ouders van Hillary. "De afgelopen jaren gingen we op mijn verjaardag altijd naar New York City, om daar vrijwilligerswerk te doen,” vertelt ze daarover. De organisatie 9/11 Day probeert om de 11de september te veranderen in een dag van hoop, waarop Amerikanen samenkomen om zich in te zetten voor goede doelen. “Vorig jaar smeerden we de hele dag boterhammen voor dak- en thuislozen."

Haar bijzondere verjaardag heeft haar leven absoluut beïnvloed. "Het heeft mijn kijk op de grotere levenszaken zeker gevormd. Ik wil graag mensen helpen, kijken of ik mensen hoop kan geven op een beter leven." Vandaar ook haar interesse in medische beroepen: de afgelopen jaren werkte ze al voor de ambulancedienst in haar thuisstad. "11 september is voor veel mensen iets verschrikkelijks. Dat zal lastig zijn om te veranderen, maar het motiveert me wel om me in te zetten voor andere mensen.”

En dit jaar? "Nou, dat was wel een beetje anders nu ik niet meer thuis woon", lacht de kersverse universiteitsstudent. Deze keer dus geen trip naar New York, maar de hele dag colleges. "Maar wel eventjes iets gezelligs gedaan met vrienden." 

Een groot feest op haar verjaardag hoeft van Hillary niet. Ze zoekt liever een moment voor haarzelf. "Mijn verjaardag, juist omdat het op 11 september valt, is voor mij ook een dag om te reflecteren. Gelukkig heeft de universiteitscampus veel parkjes en plekken waar je in alle rust alleen kan zijn. Dan denk ik na over wat er allemaal achter me ligt en wat er nog komen gaat. Dat vind ik fijn."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore