Ga naar de inhoud
Buitenland

Frans Timmermans wordt chef Klimaat bij de Europese Commissie

Frans Timmermans wordt verantwoordelijk voor klimaat. Beeld © ANP

In de nieuwe Europese Commissie krijgt Frans Timmermans een invloedrijke positie: uitvoerend vicevoorzitter en portefeuillehouder Klimaat. Dat is goed nieuws voor Nederland, zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Timmermans (58) krijgt als een van de drie uitvoerend vicevoorzitters de taak alles wat met Europees klimaatbeleid heeft te maken de komende vijf jaar te overzien. Dat maakt aanstaand voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend tijdens de persconferentie in Brussel.

Invloedrijke positie

Timmermans was kandidaat om voorzitter van de Commissie te worden, maar zijn kandidatuur stuitte op groot verzet in de oostelijke lidstaten. Daar ligt Timmermans niet goed omdat hij in de huidige Commissie stevig optrad om in bijvoorbeeld Polen en Roemenië uitholling van de rechtsstaat te voorkomen. 

Uiteindelijk werd Von der Leyen naar voren geschoven als compromiskandidaat voor de Europese topbaan. De Duitse was minister van Defensie en jarenlang een protegé van bondskanselier Angela Merkel. Zij had als voordeel dat geen van de EU-landen echt iets tegen haar had. 

Nederland is tevreden

Toch is Nederland tevreden met de functie die Timmermans nu krijgt, zegt Lambie. "Frans Timmermans heeft opnieuw een invloedrijke positie in de Europese Commissie. Premier Mark Rutte had zijn zinnen gezet op klimaat of een belangrijke financieel-economische post. Klimaat had de eerste voorkeur en dat is gelukt."

Het is een spilfunctie, legt Lambie uit. "Timmermans opereert als vice-president en klimaatcoördinator in het hart van de Europese Commissie en dat is handig voor de informatiepositie van Nederland."

Klimaatneutraal Europa

Timmermans gaat onder andere aan de slag met Europese Green Deal. Hij moet zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. Verder ziet Timmermans toe op beleid over landbouw, transport, energie, milieu en oceanen.

Premier Rutte noemt de benoeming van Timmermans op Twitter een 'belangrijke mijlpaal'.

Timmermans zelf reageerde pas later in de middag, ook via Twitter. "We hebben in Europa een ambitieuze, groene 'new deal' nodig om de toekomst van onze kinderen vorm te geven, en onze gezondheid, voorspoed en veiligheid te verzekeren op een groene en gezonde planeet. Graag ga ik hieraan werken", zegt hij

Timmermans
Lees ook
Timmermans 'voorzichtig optimistisch' over topfunctie in Europese Unie

Naast Timmermans is de Deense Margrethe Vestager uitvoerende vicevoorzitter. Zij krijgt de verantwoordelijkheid voor alles wat met digitale zaken te maken heeft. 

Vestager blijft ook verantwoordelijk voor mededinging. Daar is de Amerikaanse president Donald Trump waarschijnlijk niet blij mee: hij gaf haar de bijnaam 'tax lady' vanwege haar harde aanpak van Amerikaanse techbedrijven. 

De Let Valdis Dombrovskis is de derde uitvoerend vicevoorzitter. Hij gaat aan de slag met economie, financiële diensten en de kapitaalmarktenunie.

Overige vicevoorzitters

Er verder vijf 'gewone' vicevoorzitters: Buitenlandchef Josep Borrell (Spanje), Věra Jourová (Tsjechië, Waarden en transparantie), Margaritis Schinas (Griekenland, Bescherming Europese levenswijze), Maroš Šefčovič (Slowakije, Interinstitutionele betrekkingen en prognoses) en Dubravka Šuica (Kroatië, Democratie en demografie).

De Ier Phil Hogan wordt Eurocommissaris voor Handel en Didier Reynders (België) voor Justitie en rechtsstaat. De Pool Janusz Wojciechowski wordt commissaris voor Landbouw.

De Italiaanse oud-premier Paolo Gentiloni wordt 'vak-commissaris' voor Economie. Hij moet EU-landen aan de begrotingsregels gaan houden. Een controversiële keus, juist omdat Italië de laatste tijd niet voldeed aan de EU-regels

Update 16.06: Commentaar van Timmermans toegevoegd. 

Deze
Lees meer
Deze ambitieuze plannen heeft Ursula von der Leyen voor de EU