Ongekend vroeg

Duizenden mensen op de vlucht voor natuurbranden Australië

10 september 2019 16:21
Brandweermannen bestrijden de bosbranden in New South Wales, Australië Beeld © EPA

In 130 jaar tijd zijn de natuurbranden in Australië nog nooit zo vroeg in het seizoen zo heftig geweest. Duizenden hectaren zijn al in vlammen opgegaan.

Australië kampt sinds afgelopen weekend met heftige bosbranden. In de staten Queensland en New South Wales zijn inmiddels 26 huizen verwoest. Meer dan 5000 mensen hebben hun huis moeten verlaten vanwege de dreiging.

Recorddroogte

De recorddroogte van vorige zomer, gecombineerd met een warme winter, zorgt ervoor dat bosbranden makkelijk kunnen ontstaan. “De bossen bevinden zich in een staat waarbij zelfs de kleinste ontstekingsbron kan zorgen voor grote problemen”, zegt deskundige Richard Thorton. De verwachting is dat de branden nog maanden aanhouden als er geen neerslag van betekenis valt.

Door de sterke wind en lage luchtvochtigheid hebben de inmiddels 1500 brandweermannen moeite met het blussen van de branden. Er worden grote blusvliegtuigen ingezet om het vuur onder controle te krijgen. In totaal gaat het om ongeveer 140 brandhaarden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen huizen verwoest door bosbranden Australië

Tieners aangehouden

Een 12- jarige jongen wordt ervan verdacht een opslagplaats aangestoken te hebben, waardoor meerdere bosbranden zijn ontstaan. De politie verhoort ook nog eens twee meisje van 14, die mogelijk betrokken zijn voor branden bij de Australische plaats Gold Coast.

De jongen is inmiddels vrijgelaten, maar blijft wel verdachte. Het is onbekend of de twee meisje nog worden vastgehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore