Geland in Japanse Zee

Noord-Korea lanceert twee 'ongeïdentificeerde projectielen'

10 september 2019 03:12 Aangepast: 10 september 2019 03:14
Archieffoto Beeld © EPA

Noord-Korea heeft twee projectielen vanuit het zuiden van het land afgevuurd richting het oosten, meldt de militaire staf van Zuid-Korea. Ze zouden in de Japanse Zee terecht zijn gekomen.

De lancering volgt enkele uren nadat Noord-Korea aankondigde de gesprekken met de Verenigde Staten over nucleaire ontwapening eind deze maand te willen hervatten.

Maar onderhandelingen moeten gebaseerd zijn op nieuwe voorstellen van de Amerikaanse regering, zei eerste vice-minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hui in een verklaring gepubliceerd door de Noord-Koreaanse staatsmedia.

Achtste keer

Het is de achtste keer dat Noord-Korea raketten afschiet sinds de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Yong-un elkaar afgelopen juni ontmoetten op de grens van beide Korea's. Het is de tiende lancering sinds mei.

De laatste lancering was op 24 augustus. Pyongyang zei toen dat het een 'nieuw supergroot' raketlanceersysteem aan het testen was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea doet voor de derde keer test met 'projectielen'

Geen gevaar voor Japan

Een regeringsmedewerker van de VS zegt op de hoogte te zijn van de nieuwe lanceringen. "We houden de situatie in de gaten en hebben nauw contact met onze bondgenoten in de regio", zei hij.

Het Japanse ministerie van Defensie meldt geen bevestiging te hebben dat een ballistische raket op Japans grondgebied terecht is gekomen. Een ambtenaar zei dat hij geen onmiddellijk gevaar zag voor de nationale veiligheid.

'Niets bijzonders'

Eerder zeiden woordvoerders van Japan, Zuid-Korea en andere Amerikaanse bondgenoten dat Noord-Koreaanse rakettesten een resolutie van de Verenigde Naties schenden.

Maar president Trump heeft herhaaldelijk benadrukt dat de rakettesten geen probleem vormen omdat hij een persoonlijke band heeft met de Noord-Koreaanse leider. Hij noemde de lancering van Noord-Koreaanse korteafstandsraketten 'niets bijzonders'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Korea wil minder VN-medewerkers in land: 'Gefaald'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore