Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zeldzame staking

Piloten British Airways leggen het werk neer: 850 vluchten geschrapt

09 september 2019 11:27 Aangepast: 09 september 2019 11:27
Toestellen van British Airways

British Airways schrapt vandaag en morgen bijna alle vluchten. Dat is het gevolg van de eerste pilotenstaking in de geschiedenis van de Britse luchtvaartmaatschappij.

Het gaat om zo'n 850 vluchten per dag. Problemen zullen vooral ontstaan voor reizigers die van of naar Londen vliegen, en dan in het bijzonder naar de luchthaven Heathrow en in mindere mate Gatwick. Bijna alle vluchten van en naar Schiphol zijn al geannuleerd.

Loonsverhoging

De piloten eisen een loonsverhoging en nieuwe afspraken over de winstdeling en uitbetaling in aandelen. "Ze hebben eerder grote loonsverlagingen doorgevoerd om het bedrijf door moeilijke tijden te helpen. Nu maakt British Airways miljarden ponden winst, de piloten hebben een eerlijke, redelijke en betaalbare claim voor loon en voordelen neergelegd", zegt vakbondsleider Brian Strutton. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staking bij KLM op zondag is afgeblazen

British Airways, dat onderdeel is van de beursgenoteerde luchtvaartgroep IAG, zegt de piloten een 'eerlijke' loonsverhoging te hebben geboden. De maatschappij zou verder hebben gedreigd personeelsvoordelen, waarmee piloten en hun familie goedkoop mogen vliegen, in te perken voor stakers.

90 miljoen euro

Het is de eerste keer in veertig jaar dat er een staking is binnen de luchtvaartmaatschappij. De verwachting is dat de staking British Aiways zo’n 80 miljoen pond, omgerekend bijna 90 miljoen euro, gaat kosten. Mocht er geen akkoord bereikt worden in de tussentijd, dan zullen de piloten op 27 september opnieuw het werk neerleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore