Politieke patstelling

Als het aan de Fransen ligt, krijgen de Britten geen uitstel

08 september 2019 12:48 Aangepast: 09 september 2019 06:11
De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson. Beeld © AFP

De brexit nog een keer uitstellen? Als het aan de Fransen ligt, gaat dat niet gebeuren. "We gaan dit niet iedere drie maanden herhalen", zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.

Verlenging van de brexitdeadline zal hij onder de huidige omstandigheden afwijzen.

De brexit had oorspronkelijk moeten plaatsvinden op 29 maart, maar is al twee keer uitgesteld. Het Britse Lagerhuis stemde herhaaldelijk tegen de deal die toenmalig premier Theresa May overeen was gekomen met de EU, maar wil ook geen brexit zonder deal. Daardoor is een politieke patstelling ontstaan.

31 oktober

"Ze zeggen dat ze met andere oplossingen willen komen, alternatieve regelingen zodat ze weg kunnen", aldus Le Drian in een televisieprogramma. "Maar die hebben we niet gezien en dus zeggen we 'nee'", vervolgde hij. "Laat de Britse autoriteiten ons maar vertellen hoe we verder moeten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse parlementsleden willen Johnson via rechter dwingen wet na te leven

De huidige brexitdeadline is 31 oktober. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk in principe over 53 dagen de EU moet verlaten. Een verzoek om uitstel kan worden geblokkeerd door alle EU-lidstaten.

Minister Le Drian riep de Britten op verantwoordelijkheid te nemen voor hun situatie. "Ze moeten ons vertellen wat ze willen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore