Camp David

Trump blaast geheime ontmoeting met Taliban af

08 september 2019 09:00 Aangepast: 08 september 2019 09:01
Een vermeende strijder van de Taliban in de buurt van Kabul in Afghanistan, in 2018. Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gepland geheim vredesoverleg met de Taliban afgezegd. Hij zou vandaag met vertegenwoordigers van de Taliban om de tafel gaan zitten in Camp David, maar hij heeft dit op het laatste moment afgeblazen.

De president maakte zijn besluit bekend via Twitter. Volgens Trump is de aanleiding de zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul, afgelopen donderdag, die werd opgeëist door de Taliban.

"De Talibanleiders zouden zondag naar Camp David komen voor vredesoverleg. Helaas hebben ze toegegeven dat ze in Kabul een aanslag hebben gepleegd waarbij een van onze soldaten en elf andere mensen om het leven zijn gekomen. Ik heb de bijeenkomst onmiddellijk afgelast en de vredesonderhandelingen afgeblazen", aldus Trump op Twitter.

Onder de doden waren een Amerikaanse en Roemeense militair en zeker tien burgers. Er vielen meer dan 40 gewonden. Het voertuig waar de twee militairen in zaten, was het doelwit van de aanslag. Die was vlak bij het kantoor van de NAVO en de Amerikaanse ambassade.

'Ze hebben het zichzelf moeilijk gemaakt'

"Wie doodt er zoveel mensen om de onderhandelingspositie te versterken?", twitterde Trump. "Ze hebben het zichzelf alleen maar moeilijker gemaakt. Als ze niet kunnen instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs in staat zijn om 12 onschuldige mensen te doden, dan zal het ze ook niet lukken om een deal van betekenis te sluiten. Hoeveel decennia willen ze nog blijven vechten?"

De VS onderhandelen al maanden met de Taliban, een fundamentalistisch-islamitische beweging. Het is nog niet duidelijk of de gesprekken tijdelijk zijn opgeschort, of helemaal zijn gestopt.

Veel mensen die voor de Afghaanse overheid werken waren al sceptisch over de vredesbesprekingen. Ook de meeste gewone Afghanen geloven niet dat een vredesdeal ervoor zal zorgen dat er minder aanslagen worden gepleegd in het land.

Een onderzoeker van de International Crisis Group, eenorganisatie die zich richt op conflictbeheersing wereldwijd, laat tegenover persbureau AP weten dat het de vraag is waarom Trump nu juist deze recente aanslag door de Taliban aangrijpt om de vredesbesprekingen af te blazen. Zij wijst erop dat de afgelopen maanden nog veel meer aanslagen zijn gepleegd door de terreurbeweging.

"Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de geloofwaardigheid van de Amerikanen in het vredesproces. Hopelijk kunnen de vredesgesprekken weer op de rails worden gezet, want er is geen goed alternatief."

'Bijzonder optimistisch'

De onderhandelingen gaan onder andere over de terugtrekking van Amerikaanse militairen in Afghanistan.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei onlangs dat de kans op vrede in Afghanistan groter dan ooit was. Hij gaf een mogelijke vredesovereenkomst een reële kans van slagen. "Dat lijkt mij bijzonder optimistisch", zei RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens toen. "Juist nu zien we een toename van de aanslagen, met de komende verkiezingen lijken de spanningen alleen maar toe te nemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore